Puszyste oponki serowe

3.4 (5 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Oponki serowe kocham bardziej niż drożdżowe, z tego maminowego przepisu wychodzą puszyste, wyrośnięte i mega smaczne. Najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam. Serdecznie polecam na tłusty czwartek i nie tylko. Oponki gdy przykryjemy ściereczką są pyszne również następnego dnia.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    500 g sera białego półtłustego z kostki (może być z wiaderka)
    1/2 szklanki cukru kryształu
    łyżeczka pasty waniliowej
    3 duże łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki octu
    2 jajka

    Dodatkowo:
    1 l oleju rzepakowego
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

3.4 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Oponki Churros

Puszyste oponki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przełożyć ser z kostek, przesianą mąkę, cukier, śmietanę, jajka, pastę waniliową, sodę, proszek oraz ocet. Zarobić gładkie i jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i podsypując mąką rozwałkować na placek o wielkości 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawać kółka, a w środki za pomocą kieliszka. Oponki smażymy od razu po przygotowaniu nie wymagają wyrastania, rosną na sodzie podczas smażenia.
  • 2. Olej rozgrzać do temperatury 175 stopni partiami smażyć oponki po kilka sekund z jednej i drugiej strony na złoty kolor. Temperatura nie może być za wysoka bo będą surowe w środku a z zewnątrz się spalą.
  • 3. Wszystkie upieczone oponki posypać cukrem pudrem. Życzę smacznego.

Porady

Z podanej porcji otrzymałam 28 dużych ładnych oponek z cukrem pudrem. Oponki rosną na sodzie użytej do ciasta, więc nie wymagają wyrastania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować