Ciasto biszkoptowe z rabarbarem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Zapraszam na pyszne ciasto z dodatkiem rabarbaru. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 4 jajka
    3/4 szkl cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki aromatu waniliowego do ciast
    100 g masła
    2 szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
    300 g rabarbaru
    tortownica 24 cm
    tłuszcz do tortownicy
    bułka tarta do tortownicy
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto biszkoptowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Rabarbar czyścimy i myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Jajka wybijamy do miski i dodajemy oba cukry, miksujemy do momentu, aż masa podwoi swoją objętość i będzie gęsta. Dolewamy roztopione masło i olejek waniliowy, miksujemy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy przez chwilę. Dodajemy pokrojony rabarbar i mieszamy łyżką. Przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować