Oponki serowe

4.16 (425 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób

Są pyszne. Nie za słodkie, miękkie i bardzo apetyczne.

  • 15 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 500 g sera białego półtłustego
    500 g mąki pszennej
    4 żółtka
    120 g cukru
    2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka spirytusu lub octu
    220 ml śmietany 12 %
    1 litr oleju lub smalcu (do smażenia)
    4 łyżki cukru pudru (do posypania)
Wystaw ocenę:

4.16 (425 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Oponki Ser

Oponki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zmielić przez maszynkę lub ugnieść dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Do sera dodać przesianą mąkę, sodę, cukier, żółtka, spirytus (ocet), śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Wykrawać szklaną koła. W środku wykroić mniejsze kółko za pomocą kieliszka.
  • 2. Tłuszcz rozgrzać do temp. 180 stopni. Oponki smażyć partiami. Każdą porcję dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym i po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Żółtko

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować