REKLAMA

Serowe oponki w polewie z białej czekolady

wyświetlono: 231 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Jak szaleć to szaleć... ostatnio na stole królują u mnie same słodkości karnawałowe, rodzinka uwielbia serowe oponki. Te z przepisu wychodzą mięciutkie i puszyste skąpane w białej czekoladzie. Wyglądają tak uroczo aż szkoda ich jeść. Polecam serdecznie.

opublikowany: 17.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Oponki ok 35 sztuk
    500 g twarogu półtłustego
    500 g mąki pszennej
    3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    opakowanie cukru waniliowego
    3 łyżki cukru kryształu
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki spirytusu lub octu
    3 duże jajka

    Dodatkowo:
    olej do smażenia 1 l
    2 tabliczki białej czekolady
    1/2 szklanki mleka
    dekoracje cukrowe
Ocena:

(średnia 4.67 z 3 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przełożyć zmielony twaróg dodać mąkę pszenną, jajka, śmietanę, cukry, spirytus i sodę oczyszczoną. Wyrobić gładkie ciasto. Na blacie posypaną mąką rozwałkować ciasto i wykrawać od foremki lub szklanki oponki a środki od mniejszej foremki lub małego kieliszka. Smażymy od razu po przygotowaniu.
  • oponki 2. W garnku rozgrzewamy olej do 175 stopni i wrzucamy po kilka oponek nie za dużo, smażymy po kilka sekund z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • 3. Czekolady rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce kilka sekund, mieszamy. Polewa ma być płynna. Maczamy oponki w polewie i odstawiamy do zastygnięcia na kratce. Oponki dekorujemy posypką cukrową.

Porady

Posypkę można pominąć jeśli ktoś nie lubi, oponki można dodatkowo polać deserową czekoladą robiąc wzory.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE