Tureckie pide ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tureckie pide ze szparagami

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej (może być mieszana z razową pszenną)
    250 ml letniej wody
    20 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    pół łyżeczki soli
    2 łyżki oleju

    nadzienie
    500 g szparagów zielonych
    1 cebula
    1 łyżka masła
    sól
    pieprz
    czerwona papryka słodka
    100 g kiełbasy wiejskiej
    żółty ser
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Tureckie pide ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujęmy mąkę, w wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, do mąki dodajemy olej i sól po czym wlewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy ciasto , następnie zagniatamy, podsypując mąką. Ciasto dzielimy na 3-4 części , wałkujemy cienko , boki zawijamy formując tureckie pide. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i napełniamy nadzieniem.

    Szparagi kroimy na 1 cm kawałeczki odcinając ok 5-7 cm wierzchołków.
    Na maśle przysmażamy cebulę i wkładamy pokrojone szparagi, dusimy pod przykryciem ok 15 min, na koniec odparowujemy nadmiar płynu i przyprawiamy do smaku.
    Na placki wykładamy podduszone szparagi, układamy plasterki kiełbasy i surowe wierzchołku szparagów, następnie posypujemy żółtym serem i odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia, Piekarnik nagrzewamy do 180 st i zapiekamy placki przez ok 25-30 min.

    Podajemy placki z różnymi sosami (pomidorowy, czosnkowy)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować