Tureckie pide

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tureckie pide

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    250 ml letniej wody
    20 g drożdży
    2 łyżeczki cukru
    pół łyżeczki soli
    2 łyżki oleju

    nadzienie
    500 g mięsa mielonego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 puszka pomidorów krojonych
    pół szkl rosołu
    olej do smażenia
    sól
    pieprz
    przyprawa turecka
    100 g żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Tureckie pide - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie
    Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na tłuszczu, dodajemy mięso i rosół dokładnie rozdrabniamy mięso i dodajemy pomidory, a następnie przyprawy, bez przykrycia gotujemy aż sos zacznie gęstnieć Miksujemy blenderem i gotujemy dalej by odparować , sos powinien być gęsty. Studzimy i mieszamy z tartym na tarce serem.
    Do miski wsypujęmy mąkę, w wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, do mąki dodajemy olej i sól po czym wlewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy ciasto , następnie zagniatamy, podsypując mąką. Ciasto dzielimy na 3-4 części , wałkujemy cienko , boki zawijamy formując tureckie pide. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i napełniamy nadzieniem.
    Pieczemy ok 20 min w temp 200 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować