REKLAMA

Kumpir - zapiekany ziemniak turecki

wyświetlono: 45050 | dodany do książki kucharskiej: 19 | polecenia: 0

Kumpir to pieczony ziemniak, w którego wnętrzu kryje się gładkie puree, z dodatkiem masła i sera oraz bogaty zestaw dodatków.

opublikowany: 05.02.2014
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków jednakowej wielkości
    50 g startego sera mozzarella (ewentualnie sera żółtego)
    masło – kilka łyżek
    sól

    Nadzienie

    2 filety z kurczaka
    50 g papryki konserwowej
    50 g kukurydzy z puszki
    50 g ogórka konserwowego
    dowolna przyprawa do kurczaka np. kebab, gyros
Ocena:

(średnia 4.46 z 147 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Jak zrobić Kumpir - zapiekany ziemniak turecki?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć i wytrzeć do sucha (nie obierać). Nakłuć z każdej strony widelcem.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, przez około 60 minut. Ziemniaki powinny być w środku idealnie miękkie, z chrupiącą skórką na zewnątrz (sprawdzamy nakłuwając widelcem).
  • 2. W czasie pieczenia ziemniaków przygotujemy nadzienie. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. Filety z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą i wstawić do lodówki. Przed końcem pieczenia ziemniaków filety z kurczaka usmażyć na rozgrzanym oleju bądź oliwie (w momencie nadziewania powinny być jeszcze ciepłe).
  • 3. Każdego ziemniaka przeciąć na pół, włożyć do środka masło, ser i sól i rozgnieść widelcem razem z całym miąższem ziemniaka (nietknięte powinny zostać tylko skórki). Ważne żeby ziemniak był jeszcze gorący, wtedy ser i masło idealnie się roztopią i uzyskamy gładkie puree.
  • 4. Do środka wkładamy dodatki, polewamy ketchupem, majonezem lub dowolnymi sosami. Ja mam dla Was dwie propozycje sosów:

    Sos czosnkowy
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Sos pomidorowy
    2 łyżki majonezu
    4 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
    sól, pieprz
    Majonez mieszamy z koncentratem (lub ketchupem), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Porady

Swojego ziemniaka nadziałam filetem z kurczaka, papryką konserwową, kukurydzą i ogórkiem konserwowym. Innymi dodatkami mogą być oliwki, kapary, kapusta pekińska, czerwona kapusta, groszek zielony, prażona cebulka, bekon, salami, parówki, pieczarki... W kwestii dodatków panuje tu całkowita swoboda, to my decydujemy jak zestaw najbardziej nam odpowiada.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Agiatis Agiatisnow

Ziemniak nadziewany

Podróży kulinarnych smak

kategoria: Dania główne opublikowany: 06.10.2015 | wyświetlono: 2162 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Gozleme - turecki przysmak

Ciasto faszerowane serem i szpinakiem - typowa turecka przekąska!

kategoria: Przystawki Ser opublikowany: 17.04.2013 | wyświetlono: 7716 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: ewuska2016 ewuska2016

Turecki borek

Szybko i smacznie,coś dla miłośników szpinaku

kategoria: Dania główne opublikowany: 10.02.2015 | wyświetlono: 6251 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE