Tureckie pide z nadzieniem z kurczaka

4.43 (168 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

zapiekanka

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej (może być mieszana z razową pszenną)
    250 ml letniej wody
    20 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    pół łyżeczki soli
    2 łyżki oleju

    nadzienie
    450 g mięsa z kurczaka (z udek)
    1 marchewka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy staropolski
    szczypta chili
    oregano
    majeranek
    tłuszcz do smażenia
    1 op mozzarelli
Wystaw ocenę:

4.43 (168 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Pizza

Tureckie pide z nadzieniem z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy, dodajemy startą na tarce marchewkę podlewamy tłuszczem i smażymy, dodając zioła. Kiedy mięso odparuje, dolewamy pół szkl wody i dusimy pod przykryciem ok 20 min. Studzimy.


    Do miski wsypujęmy mąkę, w wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, do mąki dodajemy olej i sól po czym wlewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy ciasto , następnie zagniatamy, podsypując mąką. Ciasto dzielimy na 3-4 części , wałkujemy cienko , boki zawijamy formując tureckie pide. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i napełniamy nadzieniem. Na wierzchu układamy mozzarellę. odstawiamy na ok 15 min. w tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 st.
    Wstawiamy i pieczemy ok 30 min aż brzegi ładnie się zrumienią. Podajemy z sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować