350 g mąki pszennej (może być mieszana z razową pszenną)
250 ml letniej wody
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
2 łyżki oleju
nadzienie
450 g mięsa z kurczaka (z udek)
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
szczypta chili
oregano
majeranek
tłuszcz do smażenia
1 op mozzarelli
Tureckie pide z nadzieniem z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy, dodajemy startą na tarce marchewkę podlewamy tłuszczem i smażymy, dodając zioła. Kiedy mięso odparuje, dolewamy pół szkl wody i dusimy pod przykryciem ok 20 min. Studzimy.
Do miski wsypujęmy mąkę, w wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, do mąki dodajemy olej i sól po czym wlewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy ciasto , następnie zagniatamy, podsypując mąką. Ciasto dzielimy na 3-4 części , wałkujemy cienko , boki zawijamy formując tureckie pide. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i napełniamy nadzieniem. Na wierzchu układamy mozzarellę. odstawiamy na ok 15 min. w tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 st.
Wstawiamy i pieczemy ok 30 min aż brzegi ładnie się zrumienią. Podajemy z sosem czosnkowym.
Komentarze