KOFTA CZYLI MIELONE NA PATYKU

4.47 (160 ocen)

  • 4 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kofta - mięso mielone na patyku, przyrządzone z wołowiny z dodatkiem aromatycznych przypraw. Danie kuchni tureckiej, które dzięki przyprawom niczym w smaku nie przypomina naszych polskich mielonych. Szaszłyki piekłam w piekarniku i podałam z jogurtowym sosem z miętą, który idealnie komponuje się z tym daniem.

  • 4 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g wołowiny
    1 jajko
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    4-5 łyżek bułki tartej
    1 łyżeczka przyprawy harissa
    1 łyżeczka przyprawy garam masala
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.47 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki

Kofta czyli mielone na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę myjemy, osuszamy, a następnie mielimy. Cebulę oraz czosnek obieramy - cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Zmieloną wołowinę umieszczamy w misce, dodajemy jajko, bułkę tartą, pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Mieszamy wszystko dokładnie dłonią, a następnie formujemy z mięsa walce, które nabijamy na patyczki do szaszłyków.
  • 2. Patelnię grillową smarujemy odrobiną oleju, za pomocą pędzelka silikonowego i układamy szaszłyki. Smażymy około 2 min. z każdej strony, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-17 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować