TURECKIE PIDE Z WOŁOWINĄ

5 (165 ocen)

Coś bardzo, bardzo pysznego. Bardzo, bardzo! Do tego banalnie prostego do zrobienia. Łódeczki nadziać można różnymi składnikami. Ciasto jest tak obłędnie chrupiące i wypieczone, jak z najlepszej pizzerii. Pide zjadamy na ciepło.

Składniki:

  • ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 i 1/4 szklanki letniej wody
    1/2 łyżeczki soli

    nadzienie:
    400 g wołowiny
    2 cebule
    1 łyżeczka sumaku
    1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
    3 łyżki oliwy
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    3 pomidory
    2 papryki czerwone
    1 papryka zielona
    1/4 szklanki wody

    ponadto:
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    1 łyżka wody
    masło do posmarowania
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasto drożdżowe

Tureckie pide z wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik i blaszkę (tę dużą z piekarnika, odwróconą spodem do góry) rozgrzewamy do 250*C.
  • 2. Zarabiamy ciasto.
    Do dużej miski przesiewamy mąkę i sól. Do kubeczka wlewamy letnią wodę, wsypujemy cukier i dodajemy rozkruszone drożdże. Mieszamy całość do czasu, aż drożdże się rozpuszczą. Mieszankę wlewamy do mąki. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt gęste wlewamy trochę wody, a do zbyt rzadkiego dosypujemy mąkę. Ciasto przenosimy do miski oprószonej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę (musi podwoić swoją objętość).
  • 3. Przygotowujemy nadzienie.
    Mięso wołowe mielimy. Cebule, pomidory i papryki oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę.
    Do miski dodajemy cebulę i przyprawy. Rozcieramy całość ręką. Dokładamy pozostałe składniki i mieszamy je łyżką. Na samym końcu wlewamy wodę.
  • 4. Wyrośnięte ciasto przenosimy na stolnicę delikatnie oprószoną mąką, rolujemy i dzielimy na 6 równych części. Każdą zwijamy tworząc kulkę. Kulki rozwałkowujemy. Na środek każdego placka wykładamy po 3 łyżki nadzienia i rozprowadzamy je równomiernie. Sklejamy brzegi ciasta na kształt łódeczki. Chlebki naciągamy nieco, by jeszcze bardziej je spłaszczyć. Brzegi łódek smarujemy (za pomocą pędzelka) jogurtem wymieszanym z wodą.
  • 5. Bardzo rozgrzaną blaszkę z piekarnika oprószamy mąką. Układamy na niej łódeczki i z powrotem wsuwamy do piekarnika. Pajdy pieczemy około 10-12 minut, aż ładnie zarumienią się z wierzchu. Po wyjęciu brzegi gorących łódek smarujemy masłem. Przed podaniem chlebki można pociąć po skosie na mniejsze kawałki.

Porady

Teoretycznie łódeczki powinny być pieczone na kamieniu do pizzy (jeśli macie, to tutaj Wam się przyda). Ja jednak nie posiadam i wykorzystałam do tego celu zwykłą blaszkę z piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować