Borek -tureckie danie

4.5 (175 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ostatnio na naszych ekranach pojawia się dużo filmów i seriali tureckich. Bardzo mnie zainteresowało danie, które pojawia się dość często. Borek. Postanowiłam zrobić i podzielić się z Wami tym przepisem.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 płaty ciasta filo
    500 g mięsa mielonego
    4 średnie ugotowane ziemniaki
    4 łyżki masła klarowanego
    1 duża cebula
    sól
    pieprz

    Do smarowania ciasta
    1 jajko
    4 łyżki mleka
    70 g rozpuszczonego masła
    Jajko rozbełtać z mlekiem i rozpuszczonym masłem.
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Borek -tureckie danie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondla włożyć masło i rozgrzać, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dusić, ale żeby się nie zeszkliła. Dodać mięso mielone i mieszając dusić aż zbrązowieje.
    Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce.Dodać je do mięsa, doprawić solą, pieprzem i wymieszać.

    Płat ciasta posmarować (miałam w formie prostokąta). Farsz nałożyć łyżeczką na 1 cm od brzegu wzdłuż brzegu i zwinąć rulon.
    Ułożyć go na patelni o średnicy 28cm posmarowanej masłem. Ponownie posmarować płat ciasta, nałożyć farsz i ułożyć na patelni tworząc z wałeczków ślimaka.
    Tak zapełnić całą patelnię.
    Na bardzo małym ogniu dusić pod przykryciem, a kiedy będzie już rumiany obrócić całość na drugą stronę.
    Przyłożyć duży talerz do borka i obrócić patelnię do góry, a następnie zsunąć ciasto ponownie na patelnię i w ten sposób dusimy go po drugiej stronie

Porady

Ja zrobiłam na patelni, ale również można go upiec w piekarniku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować