Pide, turecka pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypać mąkę z solą, zrobić w niej zagłębienie. Drożdże i cukier wymieszać widelcem z letnią wodą i odstawić na 5 minut, a następnie wlewać po trochu do zagłębienia w mące. Widelcem okrężnymi ruchami stopniowo zagarniać mąkę z wnętrza zagłębienia i mieszać z drożdżami. Kiedy składniki się połączą, dodać 2 łyżki oliwy, jajko i wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i sprężyste.
Wyrobione ciasto oprószyć maka, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na oliwie bądź oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dodać mielone mięso i smażyć, aż mięso będzie brązowe. Dodać paprykę pokrojoną kostkę i smażyć razem, aż papryka nieco zmięknie. Na końcu dodać pomidory pokrojone w kostkę, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Gotować razem jeszcze przez chwilę.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, tworząc podłużne placki. Na środek nałożyć warstwę farszu. Brzegi ciasta zawinąć do środka, tak aby nasze pide przypominało łódkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 240 st. C przez 8-9 minut, aż ciasto się zarumieni.
Komentarze