Tort imieninowy czekoladowo-wiśniowy

  • wyświetlono: 228 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Tort nie jest trudny do zrobienia. Zrobiłam na imieniny mojego męża. Ciemny, kakaowy biszkopt przełożony pomadą śmietanową i domowym wiśniowym dżemem. Do smaku kropelka wiśniówki, krem czekoladowy, wiśnie koktajlowe w syropie, galaretki wiśniowe w czekoladzie.

ewaeu
  • 1 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

6 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

masło do wysmarowania tortownicy

200 ml zaparzonej czarnej herbaty
3 łyżeczki cukru
100 ml wiśniówki

330 ml śmietanki 30 %
300 g cukru
500 g masła
sok z cytryny

słoiczek dżemu wiśniowego 300 g
200 g masy kajmakowej czekoladowej
200 g masła
galaretki w czekoladzie wiśniowe
wiśnie koktajlowe w czerwonym syropie
płatki migdałowe do obsypania boków

Sposób przygotowania przepisu:

Tort imieninowy czekoladowo-wiśniowy

  • 1. Poncz - Zaparzyć 200 ml herbaty z cukrem. Wystudzić i dodać 100 ml. wiśniówki.
    Pomada - Śmietankę zagotować z cukrem. Gotować tak długo aż będzie przezroczysta. Wystudzić. Utrzeć masło na puch i stopniowo dodawać masę śmietankową. Dodać na koniec sok z cytryny. Pomadę śmietankową schłodzić kilka minut.
    Biszkopt - Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Dodawać po jednym żółtku i w dalszym ciągu ubijać. Mąki połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać. Stopniowo dodawać do masy jajecznej i delikatnie mieszać najlepiej szpatułką. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 45-50 min. Pieczenie do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i podzielić na trzy części. Odwrócić ,,do góry nogami,, U mnie wierzchni placek staje się dolnym plackiem, a dolny górnym, ponieważ bardziej równy jest spodni placek.
    Placek umieścić na blaszce tortownicy i nasączyć ponczem. Posmarować cienko dżemem wiśniowym pozostawiając centymetrowy margines. Posmarować pomadą śmietanową i przykryć środkowym plackiem. Nasączyć ponczem i posmarować dżemem i nałożyć pomadę. Przykryć ostatnim plackiem i placek nasączyć ponczem. Posmarować kremem i wierzch i boki. Boki obłożyć płatkami migdałowymi. Wyrównać i poukładać na wierzchu galaretki w czekoladzie. Wstawić do lodówki.
    Utrzeć masło na puch i dodawać stopniowo masę kajmakową czekoladową. Przełożyć do rękawa cukierniczego i powyciskać rozetki na torcie. Ozdobić wisienkami. Schłodzić, najlepiej całą noc.
    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastokremcytrynaWiśniekakaoimprezado kawytort czekoladowydo herbatykrem czekoladowydżem wiśniowyspotkanie rodzinnetort wiśniowykrem śmietanowytort z wiśniamikrem kajmakowypomada śmietanowatort imieninowyciasto z krememgalaretki wiśniowewiśnie koktajlowe

Komentarze

Podobne przepisy

TORT IMIENINOWY SEROWO-OWOCOWY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT IMIENINOWY SEROWO-OWOCOWY

Tort z biszkoptem i trzema kremami....

TORTY IMIENINOWE 2

Dodane przez: Babcia Tereska

TORTY IMIENINOWE 2

Torty na imieniny. Takie torty...

Tort Imieninowy z "linią uskoku"

Dodane przez: Babcia Tereska

Tort Imieninowy z "linią uskoku"

Tort typu “fault line cake”. Ostatnio...

TORT IMIENINOWY RÓŻOWY Z GANACHE

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT IMIENINOWY RÓŻOWY Z GANACHE

Tort z biszkoptem z tartą czekoladą....

TORT IMIENINOWY Z KOLOROWĄ GLAZURĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT IMIENINOWY Z KOLOROWĄ GLAZURĄ

Tort z kremem truskawkowym i stracciatello.Tort...

Tort Imieninowy z linią szyszek

Dodane przez: Babcia Tereska

Tort Imieninowy z linią szyszek

Tort typu “fault line cake” . W...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE