Przepisy na tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy to pyszny przysmak, który będzie odpowiedni nie tylko na urodziny, ale i na wiele ważnych okazji - jak rocznice czy wesela. Może zostać przygotowany z czekolady różnego typu, co oczywiście wpływa znacząco na jego smak. Jego nadzienie również może być różnorodne - orzechowe, śmietankowe, waniliowe, owocowe, czekoladowe... Coraz częściej wybieranym tortem jest wersja z trzema rodzajami czekolady, która nie tylko wspaniale wygląda, ale jest też niesamowicie pyszna!

Liczba przepisów: 205

4.49 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Torcik dyniowy z kiwi

4.46 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo-truskawkowy

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort czekoladowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Świąteczny tort piernikowo-czekoladowy

Tort czekoladowy – rodzaje

Tort czekoladowy może zostać wykonany na bazie czekolady lub kakao w proszku - w jednym i w drugim przypadku zostaje uznany za czekoladowy. Wybierając pierwszy sposób przygotowywania tortów, warto sprawdzić skład czekolady. Ilość masy kakaowej decyduje o tym, jak intensywny będzie jej smak. Deser określamy jako czekoladowy albo na podstawie użytych warstw biszkoptowych, albo na podstawie zastosowanej masy. Często torty z czekolady łączą w sobie czekoladowy biszkopt z czekoladową masą. To tort mocno czekoladowy o intensywnym smaku. Tort może zostać przygotowany z czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej, ale też ze wszystkich trzech jej rodzajów jednocześnie.

Najlepsze przepisy na tort czekoladowy

Najlepsze przepisy na tort czekoladowy pozwalają stworzyć wypiek, który rozpływa się w ustach! Najważniejsze jest by biszkopt był puszysty, a masa posiadała intensywny smak. Warto jednak zadbać o to, by tort nie był przesadnie słodki - zwłaszcza jeśli to tort czekoladowy dla dzieci. Jeśli chcemy upiec biszkopt czekoladowy, do kawałków czekolady dodajemy masło, podgrzewamy, a następnie mieszankę dodajemy do piany ubitej z jajek z cukrem. Do mieszanki dodajemy też mąkę z proszkiem do pieczenia. Tak powstałe ciasto należy upiec w tortownicy - jeśli użyjemy czekolady z dużą ilością kakao, biszkopty będą pyszne, a jednocześnie nie będą przesadnie słodkie. W sklepach można z łatwością znaleźć mocno gorzkie czekolady - na przykład 70% czy 80%.

Prosty tort czekoladowy stworzymy przekładając biszkopty masą śmietankową, owocową lub czekoladową - którą łatwo stworzyć na bazie serka mascarpone. Krem można też wykonać na bazie bitej śmietany i galaretki. Tort urodzinowy czekoladowy można też przełożyć masą marcepanową z dodatkiem białej czekolady. Marcepan doskonale podkreśli smak czekolady. 

Co można dodać do tortu czekoladowego?

Tort z czekoladą może zostać wzbogacony o owoce - na przykład wiśnie, borówki czy kawałki brzoskwiń. Do masy można też dodać serek mascarpone, łącząc go z bitą śmietaną i ubijając aż do uzyskania gładkiej, spójnej masy. Mascarpone można też wymieszać z kawałkami galaretki czy z bakaliami. Można go zmiksować z owocami lub dodać ich kawałki. Krem może też zostać wzbogacony o kawałki pokruszonych, ulubionych batoników, czekoladowych cukierków lub ciastek. Mogą one także służyć do dekoracji ciasta - zostać ułożone na jego wierzchu. Sprawdzą się również rurki z kremem, cukrowe koraliki czy pomadki czekoladowe. Tort - zarówno masę, jak i biszkopty - można nasączyć kawą lub alkoholem. 

Z czym podawać tort czekoladowy?

Tort czekoladowy można podawać z kawą, herbatą, napojem, kompotem, ale też z alkoholem - na przykład ciekawym drinkiem czy likierem. Do czekolady świetnie pasuje whisky. Sprawdzą się też słodkie wódki oraz słodkie czy półsłodkie wina. Ich słodki smak będzie doskonale współgrać z tym deserem. Z tortem z białej czekolady lepiej będzie komponować się lekkie białe wino, podczas gdy tort z ciemnej czekolady będzie odpowiedniejszy do win czerwonych.

Torty można podawać na paterze, czyli na ozdobnym naczyniu w formie talerza umieszczonego na nóżce lub innej podstawce. Patery są przeznaczone specjalnie do podawania ciast, tortów lub owoców. Można je obsypać wybranymi owocami - na przykład malinami czy borówkami amerykańskimi. Wiele zależy od tego, jakie masy zostały użyte wewnątrz. Ze smakiem czekoladowego tortu będzie się doskonale komponował banan. Torty czekoladowe wykonujemy najczęściej z wiśniami, z malinami, z truskawkami i z brzoskwiniami.

To może cię zainteresować