Tort okolicznościowy

4.5 (189 ocen)

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Taki tort zrobiłam na roczek dla córeczki mojej koleżanki. Torty w stylu angielskim to jest to co kocham robić. Taki tort można zrobić zarówno na ślub, walentynki czy inną uroczystość,bo jest uniwersalny.

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt jasny o średnicy 28cm:
    6 jajek
    3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    6-7 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny o średnicy 18cm
    4 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ok 0,5 szklanki cukru
    2 łyżeczki kakao

    Krem budyniowy:
    Składniki:
    6 szklanek mleka
    3 budynie śmietankowe lub waniliowe
    6 łyżek mąki pszennej
    8 łyżek cukru
    750 g miękkiej margaryny lub masła

    2 łyżki ciemnego kakao

    Wiśnie wydrążone do przełożenia
    truskawki


    Masa cukrowa około 3000g + barwnik różowy.
    Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam :
    proporcje trzeba zwiększyć.
    800 g cukru pudru,
    kilka kropel aromatu migdałowego
    100 g glukozy,
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml wody oraz sitko.
    barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort okolicznościowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt jasny średnica 28cm :
    żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką. wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160-180 st.C 50 min.

    Biszkopt ciemny o średnicy 18cm przygotuj z dodatkiem kakao i piecz 35-40 minut w 160-180 stopniach.
  • Krem 2. Budyń na krem: W 1 szklance mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Pozostaw do wystudzenia. Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu. Podziel krem na 3 porcję i jedną porcję zmiksuj z 4 łyżki kakao.
  • Tort z truskawkami 3. Złożenie tortu. Biszkopt jasny przecinamy na 3 cześć, smarujemy kremem i układamy na kremie pocięte truskawki.
  • Tort 4. Dokładnie obsmaruj wierzch i boki tortu przed nałożeniem masy cukrowej. Schładzamy około godziny w lodówce.
  • Maa cukrowa 5. W tym samym czasie gdy biszkopt jest w lodówce zrób masę cukrową i rozwałkuj.
  • Tort 6. rozwałkowaną masą cukrową przenieś na tort ścinając nadmiar masy po bokach. Wygładź brzegi i boki ,aby tort był gładki. Wykonaj dowolna dekoracje barwiąc masę cukrową na tort .
  • Tort 7. Po obłożeniu masą cukrową w tort wkładamy jeden lub dwa wsporniki przed nałożeniem kolejnego pietra.
  • Tort 8. Mały biszkopt przecinamy na 3 części, smarujemy każdy blat kremem czekoladowym przełożonym wiśniami.
  • Tort 9. Złożony mały biszkopt posmaruj kremem i obłóż masą tak jak pierwszy biszkopt.
  • dekoracja deseczki 10. Z jasnoróżowej masy cukrowej przynajmniej kilka dni wcześniej aby nam przeschły wycinamy o równej długości paski - pamiętaj,że paski muszą być prawie o połowę wyższe niż twoja forma w której piekliśmy biszkopt. Połóż deseczki cukrowe na foli i na równej powierzchni np. kartoniku. Wykałaczką możesz zrobić na deseczkach imitację linii drewna. Pozostaw do wyschnięcia.
  • dekoracje 11. Z masy cukrowej robimy również ozdobne duże serce do dekoracji. Masę barwimy na 3 odcienie różu i po rozwałkowaniu wycinamy z każdej masy różnej wielkości serduszka. Można na masie odcisnąć wzór czy tylko się da co mamy w domu.
  • Tort 12. Następnie tort dekorujemy przygotowanymi i wysuszonymi wcześniej deseczkami z masy cukrowej. Przyklejamy je na specjalny klej spożywczy lub na samą wodę smarując każdą deseczkę pędzelkiem. Deseczki muszą lekko nachodzić na siebie brzegiem.
  • Tort 13. Tort dookoła zwiąż ozdobną kokardką.
  • Tort 14. Po przyklejeniu deseczek do tortu wsyp za deseczki różnej wielkości serduszka z masy cukrowej.
  • Tort 15. Na samej górze układamy dekorację . U mnie jest to serce z imieniem.

Porady

Wykonaj dowolna dekoracje barwiąc masę cukrową na tort .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Truskawki Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować