Tarta wegańska

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Po przetestowaniu wielu sprowadziłam najlepszą do wersji wegańskiej, w poradach znajdziecie też możliwość zrobienia z niej tradycyjnej, czyli przepis dla miłośników tarty!

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i 1/2 mąki krupczatki (ważne)
    1/2 kostki tłuszczu roślinnego np. avocado salted
    do 1/2 szklanki cukru kryształu
    2 czubate łyżeczki siemienia lnianego mielonego+2/3 szklanki wody
    mus jabłkowy, przesmażone jabłka, dowolny dżem, powidła itd.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta wegańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na misce widelcem rozdrabniam najpierw tłuszcz, mąkę, cukier, po chwili dodaję siemię lniane tym sposobem, że mieszam je z wodą w szklance, najlepiej z letnią przegotowaną, czekam do 5 min. aż masa zacznie przypominać konsystencję jajek, dodaję, ucieram widelcem, aż powstanie jednolita masa, zagniatam w kulkę, od razu wykładam na blaszkę do tarty (niska, karbowana, zob. zdjęcie) w ten sposób, żeby masa była rozciągnięta równomiernie palcami, z podniesionym brzegiem). Moja blaszka ma średnicę ok. 25 cm i jest przedtem wysmarowana delikatnie tłuszczem i wysypana bułką tartą. Wkładam blaszkę z ciastem na czas do 1 h do zamrażarki, możesz włożyć ją w zamian do lodówki, ale czas oczekiwania zwiększy się do 2-3 h. Chodzi o to, żeby ciasto było twardawe. Po wyjęciu z chłodziarki koniecznie nakłuj całe ciasto miejsce przy miejscu widelcem, jest to bardzo ważne, gdyż inaczej tarta wybrzusza się podczas wypieku. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, piec ciasto przez ok. 20 minut, wyjmij z piekarnika, wyłóż na nie owoce, wstaw do piekarnika ponownie na kolejne 20 minut. Czas podaję bez termoobiegu. Uwaga! Tarta wegańska się po brzegach nie zarumieni, na końcu czasu pieczenia obserwuj, czy owoce się równomiernie zapiekły, a brzeg tarty jest twardy.

Porady

Tłuszcz do tarty wegańskiej możesz kupić np. w netto (avocado salted, koszt ok. 6,50). Jeśli zmienisz je na masło 82-83% i siemię lniane zastąpisz 2 małymi lub 1 dużym jajkiem uzyskasz efekt tarty tradycyjnej. Dodaj wtedy szczyptę soli do smaku rozprowadzając ją równomiernie w mące. Tarta nie wyjdzie bez użycia mąki krupczatki, ja ją mam zawsze!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka krupczatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować