BEZGLUTENOWA I WEGAŃSKA TARTA SNICKERS

4.49 (170 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

100% wegańska i bezglutenowa.

Jest wymarzoną alternatywą dla klasycznych tart orzechowych i zachwyci wszystkich wielbicieli orzechowych słodkości.

Smakuje genialnie i jest to jedna z najlepszych orzechowych tart jakie jadłam.

Idealna na deser do popołudniowej kawki.

Z całą pewnością posmakuje również tym, którzy na diecie bezglutenowej ani wegańskiej wcale nie są.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( foremka ok. 24 cm )

    SPÓD:

    * migdały – 1 szkl
    * suszone daktyle – 7 szt
    * masło orzechowe 2 łyżki
    * olej kokosowy – 1 łyżka
    * kakao – 1 łyżka

    MASA:

    * kasza jaglana – 3/4 szkl
    * syrop z agawy ( lub inne słodzidło: cukier , ksylitol , erytrytol ) – 50 ml ( lub do smaku )
    * nerkowce – 0,5 szkl
    * masło orzechowe – 1 czubata łyżka
    * sok z cytryny – 1 łyżka

    POLEWA:

    * masło orzechowe – 3-4 łyżki
    * suszone daktyle – szkl
    * orzechy ziemne lekko solone – 3/4 szkl
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Snickers Tarty Bezy

Bezglutenowa i wegańska tarta snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    SPÓD:

    Daktyle moczymy we wrzątku ok. 10 minut, odsączamy, dodajemy migdały, masło orzechowe, olej kokosowy i odrobinę wody ( spod daktyli ) – wszystko razem dokładnie blendujemy na gładka masę,

    Wylepiamy foremkę do tarty ( boki również ), chłodzimy.

    MASA:

    Wypłukaną dwukrotnie kaszę jaglaną zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy ok. 15 minut ( aż płyn wsiąknie ), zdejmujemy z palnika, przykrywamy i zostawiamy na ok. 10 minut

    Dodajemy nerkowce, masło orzechowe , syrop z agawy lub inne słodzidło i sok z cytryny – wszystko razem dokładnie bledujemy.

    Tak przygotowaną masę wykładamy na schłodzony spód i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.

    POLEWA:

    Namaczamy we wrzątku daktyle, odsączamy, a następnie blendujemy na gładką masę z masłem orzechowym.

    Całość posypujemy podprażonymi wcześniej orzechami ziemnymi ( najlepiej lekko solonymi! )

    Chłodzimy kilka godzin i zajadamy!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Kasza jaglana Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować