Drożdżówka dla wygodnych

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dla nieumiejących upiec ciasto drożdżowe ;-) Zawsze wychodzi! Dziękuję mojej Cioci Basi za pierwotny przepis, w ten sposób zaoszczędzam czas i zawsze robię furorę tym ciastem. Polecam!!!

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    5 dkg drożdży świeżych (pół zwykłej kostki)
    0,5 szkl cukru kryształu
    1 cukier waniliowy
    1/3 szkl. oleju roślinnego
    2 jajka surowe
    1/3 szkl. mleka
    2 szkl mąki pszennej
    szczypta soli
    Kruszonka na 1 porcję:
    1/5 kostki masła lub margaryny
    2-3 łyżki cukru kryształu
    1 cukier waniliowy
    ok. 0,5 szkl mąki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Drożdżówka

Drożdżówka dla wygodnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krok 1 Wszystkie składniki muszę być zimne, ja wyjmuję je wieczorem wprost z lodówki. Drożdże rozkruszam na misce (na całej jej powierzchni), rozsypuję na nich cukier i 1 cukier waniliowy. Równomiernie wylewam na to wszystko mleko, olej, roztrzepane lekko jajka, całość zasypuję 1 szklanką mąki. Przykrywam ściereczką, wstawiam na całą noc do lodówki. Krok 2 Wcześnie rano mieszam wszystko drewnianą łyżką (ważne!), dodaję przy tym pozostałą 1 szklankę mąki i szczyptę soli, którą najlepiej rozprowadzić najpierw w tejże mące. Krok 3 Tak przygotowane ciasto wykładam na tortownicę o średnicy ok. 25 cm wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Można wcześniej przygotować kruszonkę i mieć jej zapas w zamrażarce: utrzeć tłuszcz z cukrem i z mąką na grudki, wstawić na około 1 h do zamrażarki przed wysypaniem na ciasto. Uwaga! Jeśli dodajemy owoce, delikatnie je wykładamy, po czym dopiero sypiemy kruszonkę, por. porady. Wstawiamy wszystko do zimnego (ważne!) piekarnika, pieczemy na 160-180 stopni przez około pół godziny, czas i temperatura podane bez termoobiegu, piekarnik na góra-dół. Por. zdjęcie: efekt końcowy.

Porady

Owoce maksymalnie odsączone sypiemy delikatnie na ciasto, można posypać też słonecznikiem łuskanym na kruszonkę, garść suchych rodzynek można wmieszać do ciasta opcjonalnie (już na sam koniec kroku drugiego przygotowania). Ogranicz do minimum zaglądanie do piekarnika i co za tym idzie jego otwieranie podczas trwania wypieku, pozwól drożdżówce ostygnąć w piekarniku, wtedy jest gwarancja, że ciasto nie opadnie, w tym celu nie może być na koniec bardzo spieczone, bo w wyłączonym, ale gorącym jeszcze przez jakiś czas piekarniku ono po prostu zarunienia się ciągle...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować