Zupa-krem tajska-jarska

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Wymyślona, gdy nic nie było w lodówce...

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 marchew większa
    4 ziemniaki średnie
    2-4 łyżki mleczka kokosowego
    sól, pieprz, tymianek (do smaku)
    słonecznik, wiórki kokosowe, zielenina (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem

Zupa-krem tajska-jarska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę, tak samo ziemniaki. Zalewamy w garnku wodą, żeby przykryła warzywa tylko. Gotujemy do miękkości zależnie od grubości kostki od 10 do 20 minut. Dodajemy najwyżej płaską łyżeczkę soli. Blendujemy na krem. Dodajemy mleczko kokosowe. Doprawiamy do smaku. Dodać możemy ulubione przyprawy po prostu.

Porady

Całą otwartą puszkę mleczka kokosowego dzielę na 3-4 części i mrożę w opakowaniach plastikowych z wypisaną na nich datą, można dodać do zupy takie właśnie zamrożone, gdyż niezbyt korzystnie jest je niezużyte przechowywać w lodówce już po otwarciu, mleczko zamrożone rozpuści się bez problemu w zupie. Wystarczy pomieszać trochę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować