Szybkie pierniczki

4.19 (213 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne pulchniutkie, miękkie pierniczki, bardzo szybko się je robi i piecze. Idealne dla zapracowanych możemy przełożyć je powidłem lub masą sklejając po dwa. Polecam na Świąteczny stół i nie tylko :)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 1/3 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 szklanki prawdziwego miodu
    łyżeczka sody
    przyprawa do piernika
    120 g masła
    jajko

    Lukier:
    1 białko
    szklanka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.19 (213 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Ciastka Pierniczki

Szybkie pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło z miodem rozpuścić, mąkę z sodą oraz cukrem pudrem przesiać na stolnicę i dodać resztę składników. Zarobić ciasto, jeśli ciasto będzie za rzadkie dosypać mąki i wyrobić.
  • 2. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i dowolnymi foremkami wykrawać ciasteczka.
  • 3. Ciasteczka przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 5 minut.
  • 4. Białko ubić z cukrem pudrem na gęsty lukier. Lukier przekładamy do worka cukierniczego.
  • 5. Wystudzone pierniczki dowolnie dekorujemy lukrem. Odstawiamy do zastygnięcia lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

 Zobacz przepis na domek z piernika!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować