REKLAMA
Miękkie pierniczki z powidłami śliwkowymi, które nie tylko wypełniają wnętrze pierniczków, ale są też składnikiem ciasta. Oblane miękką czekoladą są przepyszne i trudno się im oprzeć.
W moim domu nigdy nie było tradycji robienia pierniczków na święta, mama nigdy nie miała na to czasu i chyba nawet ochoty, za to ja bardzo lubię zapach pieczonego piernika i choć dekoracja nad tymi małymi cudami zajmuje parę godzin to warto! Robiłam różne pierniczki ale to ciasto na nie jest chyba najlepsze, są mega kruchutkie i pachną miodem jeszcze zdążycie je upiec, a czemu nocne ? Po zrobieniu ciasto musi „dojść „ w lodówce i wtedy takie dobrze schłodzone ładnie się wałkuje i wymaga tylko troszeczkę podsypania mąką. No to do dzieła!
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym fajna ozdoba świątecznego stołu. Polecam
Pyszne i pachnące Świętami :) Fantastyczny sposób na to aby spędzić wspólnie z dzieckiem przedświąteczny czas na pieczeniu i dekorowaniu tych tradycyjnych ciasteczek.
Te pierniczki zapakowane w ozdobny celofan z błyszczącą wstążeczką będą idealnym podarunkiem pod choinkę. Kruche i bardzo pyszne ;)
Jakiś czas temu przeglądając internet trafiłam na takie bombki i bardzo mi się spodobały więc postanowiłam je zrobić trochę modyfikując znaleziony przepis. To był super pomysł. Okazały się tegorocznym świątecznym hitem. Podarowałam takie bombki również moim bliskim i byli zachwyceni. To piękne, pachnące i jadalne ozdoby naszej choinki. Prezentują się rewelacyjnie. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, ale potrzebne są specjalne foremki. Do pomocy możemy zaprosić nasze dzieci, którym na pewno ten pomysł bardzo się spodoba.
W tym roku na choince chciałam zawiesić coś innego - nie zwykłe pierniczki. Wymyśliłam więc rurki, które wyglądem przypominają nieco szyszki. Można je też uformować jak sopelki lodu. Im więcej miodu w cieście tym będą twardsze po upieczeniu - ułatwia to ich dekorowanie (z czego ja zrezygnowałam).
Ostatnio skomentowane
Krupnik ukraiński