Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie)

4.17 (310 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Już dawno dostałam ten przepis od koleżanki, a dopiero w tym roku podjęłam próbę upieczenia (w sumie aż 3 razy!) pierniczków nadziewanych - strzał w dziesiątkę, bo są nawet lepsze niż ze sklepu! A dodatkowo oblane mleczną czekoladą to już poezja smaku :) miękkie od razu!

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 3 szkl. mąki (+/- bo może być ciut więcej)
    120g masła 82% tłuszczu
    2/3 szkl. miodu
    1 op. przyprawy do piernika
    2 łyżki kakao
    3 łyżki śmietany 18%
    2 płaskie łyżeczki sody
    4-5 łyżek cukru
    1 białko
    4 żółtka
    gęste powidła/marmolda
Wystaw ocenę:

4.17 (310 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pierniczki

Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1r8fsbn 1. Do rondelka wlewamy miód, dodajemy przyprawę do piernika i kakao, zagotowujemy. Następnie zmniejszamy płomień na minimalny, tak, aby masa się nie gotowała, ale pozostawała gorąca i rozpuszczamy w niej masło. Studzimy.
  • image-05l2r5n 2. Do szklanki lub miseczki przekładamy śmietanę i mieszamy ją z sodą (objętość się zwiększy!).
    Białko ubijamy na sztywną pianę, utrwalamy cukrem i miksujemy, aż masa będzie lśniąca. Następnie dodajemy żółtka i razem łączymy. Masę jajeczną dodajemy do miski z przesianą mąką (żółtka można też dodać wprost do mąki), dodajemy zawartość z rondelka i śmietanę z sodą, wyrabiamy całość na gładkie, ale lepkie ciasto. Konsystencja powinna być taka, aby kleiło się do rąk, ale nie zostawało na nich. Odstawiamy w chodne miejsce: jeśli do lodówki to na około 1,5-2 godziny, a jeśli, np. do piwnicy to na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
  • image-07dt6tu 3. Schłodzone ciasto wałkujemy dość cienko (na grubość około 3mm) starając się nie podsypywać mąką (ewentualnie tylko na spód, aby powierzchnia, którą dotyka wałek nie miała z mąką kontaktu-łatwiej będzie skleić ciasto z nadzieniem). Następnie na połowie ciasta rozkładamy w odstępach gęstą marmoladę/powidła (ja sobie wyznaczyłam foremką mniej więcej co ile nakładać nadzienie) i przykrywamy drugą połową ciasta (jakby zamknąć książkę).
  • image-0188597 4. Dookoła wybrzuszeń delikatnie rękami wypychamy powietrze i lekko dociskajmy - pierwszy etap sklejania. Następnie wykrawamy foremkami pierniczki z nadzieniem - to drugi etap sklejania, bo foremka robi to za nas.
  • image-1gu6tp0 5. Gotowe pierniczki przekładamy na brytfannę z papierem do pieczenia w odstępach od siebie i jeszcze raz delikatnie palcami sklejamy boki, aby nie straciły kształtu. Dzięki temu nadzienie nie wypłynie podczas pieczenia.
    Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni około 8-10 minut (w zależności od wielkości i grubości, na jaką udało się nam rozwałkować ciasto. Studzimy na kratce. Możemy je oblać polewą czekoladową lub lukrem - zyskają na smaku.

Porady

Powidła powinny być bardzo gęste, smak dowolny, ale najlepiej śliwkowy lub inny kwaśny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować