Ekspresowe pierniczki

5 (3 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie w wykonaniu i ekspresowe w pieczeniu wystarczy zaledwie 5 minut, aby móc cieszyć się ich wyjątkowym smakiem i aromatem. Pierniczki po upieczeniu są miękkie ale twardnieją tylko trzeba chwilę odczekać zanim będziemy je ściągać z blaszki bo by się całe poniszczyły. Na kolejny dzień pierniczki miękną i rozpływają się w ustach.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    1/2 szklanki miodu
    3 łyżki cukru pudru
    2 op. przyprawy korzennej
    60 g masła
    1 łyżeczka sody
    jajko
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Ekspresowe pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać miękkie masło i posiekać. Następnie dodać cukier, przyprawy korzenne, sodę, miód, oraz jajko. Szybko zarobić ciasto.
  • 2. Ciasto podsypywać mąką i rozwałkowywać, wykrawając dowolne kształty u mnie gwiazdki.
  • 3. Pierniczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 5 minut w 200 stopniach, nie dłużej bo się spalą i będą gorzkie!
  • 4. Dowolnie udekorować można cukrem pudrem, lukrem, masą lub dżemem!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować