Szybka zupa z świeżych grzybów

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kwintesencja jesieni zawarta na jednym talerzu. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa z świeżych aromatycznych grzybów leśnych fantastycznie komponuje się z makaronem lub grzankami. Poza sezonem jesiennym z powodzeniem możemy przygotować ją z grzybów suszonych lub pieczarek.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 łyżki masła klarowanego
    1 biała cebula
    ząbek czosnku
    400g leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki)
    łyżeczka suszonego oregano
    sól, czarny pieprz
    kieliszek (około 150ml) wytrawnego białego wina
    1l bulionu lub wywaru z gotowania grzybów
    150ml słodkiej śmietanki 18%
    ½ pęczka natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Szybka zupa z świeżych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy pokrojona w drobną kostkę cebulkę i ząbek czosnku posiekany w cienkie plasterki. Dodać oczyszczone, opłukane i ewentualnie pocięte na mniejsze kawałki grzyby. Doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i roztartym w dłoni oregano. Smażyć 2-3 minuty aż zaczną puszczać płyn. Podlać winem i gotować jeszcze kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie wlać bulion lub wywar z gotowania grzybów i gotować po przykryciem na niedużym ogniu przez 15-20 minut. Śmietankę zahartować gorąca zupą. Dodać do garnka. W razie potrzeby doprawić sola i czarnym pieprzem. Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do zupy. Całość serwować z dodatkiem makaronu lub grzanek.

Porady

Poza sezonem jesiennym z powodzeniem możemy przygotować ją z grzybów suszonych (wcześniej namoczonych) lub pieczarek.. Idealnie sprawdzi się na Wigilię.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować