Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

5 (178 ocen)

  • 50 min

Pachnąca lasem, bardzo aromatyczna i delikatna zupa.

  • 50 min

Składniki:

  • 500 g świeżych grzybów leśnych (waga po obraniu)
    3 liście laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    1 cebula
    2-3 łyżki smalcu lub innego tłuszczu
    3 łyżki kaszki mannej
    2-3 łyżki mąki
    1/2 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy Przystawki

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalej ok. 2-2,5 litrami wody, gotuj na wolnym ogniu ok. 45 minut. Po połowie gotowania wrzuć liście laurowe i ziele angielskie.
  • 2. Cebulę poszatkuj i przesmaż na smalcu. Dodaj do zupy. Pod koniec gotowania dodaj kaszkę mannę i energicznie mieszaj rózgą by nie powstały grudki. W kubeczku wymieszaj mąkę z mlekiem i zabiel zupę. Zupę dopraw solą i dużą ilością pieprzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować