Pachnąca lasem, bardzo aromatyczna i delikatna zupa.
50 min
Składniki:
500 g świeżych grzybów leśnych (waga po obraniu)
3 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1 cebula
2-3 łyżki smalcu lub innego tłuszczu
3 łyżki kaszki mannej
2-3 łyżki mąki
1/2 szklanki mleka
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalej ok. 2-2,5 litrami wody, gotuj na wolnym ogniu ok. 45 minut. Po połowie gotowania wrzuć liście laurowe i ziele angielskie.
2.Cebulę poszatkuj i przesmaż na smalcu. Dodaj do zupy. Pod koniec gotowania dodaj kaszkę mannę i energicznie mieszaj rózgą by nie powstały grudki. W kubeczku wymieszaj mąkę z mlekiem i zabiel zupę. Zupę dopraw solą i dużą ilością pieprzu.
Komentarze