Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku ugotować wywar ze skrzydełek, marchewki, pietruszki, selera, pora i 7 szklanek wody. Trwa to 40 minut.
Grzyby pokroić (wraz w nóżkami) w plasterki (lub półplasterki jak są duże), cebulę pokroić w kostkę.
W drugim garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i przesmażyć na nim cebulę. Dodać grzyby, pół łyżeczki soli i dusić 10 minut mieszając. Gdy woda z grzybów odparuje, przecedzić wywar z warzyw i skrzydełek i wlać go do grzybów. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem, śmietanką i natką pietruszki.
Osobno ugotować makaron nitki.
Na talerzach rozłożyć odpowiednią ilość makaronu i zalać go zupą.
Komentarze