Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z makaronem

4.99 (177 ocen)

  • 50 min

Jemy tą zupę tak jak pieczarkową, z drobnym makaronem - nitki. Makaron gotuję oddzielnie, aby nie zmiękł za bardzo w zupie.

  • 50 min

Składniki:

  • wywar:
    3 skrzydełka z kurczaka
    2 marchewki
    1 pietruszka
    pół selera
    biała część pora
    7 szklanek wody

    oraz:
    600 g świeżych oczyszczonych leśnych grzybów (podgrzybki, koźlarze, borowiki)
    2 cebule
    100 ml słodkiej śmietanki 10% tłuszczu
    natka pietruszki
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.99 (177 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku ugotować wywar ze skrzydełek, marchewki, pietruszki, selera, pora i 7 szklanek wody. Trwa to 40 minut.

    Grzyby pokroić (wraz w nóżkami) w plasterki (lub półplasterki jak są duże), cebulę pokroić w kostkę.
    W drugim garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i przesmażyć na nim cebulę. Dodać grzyby, pół łyżeczki soli i dusić 10 minut mieszając. Gdy woda z grzybów odparuje, przecedzić wywar z warzyw i skrzydełek i wlać go do grzybów. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem, śmietanką i natką pietruszki.
    Osobno ugotować makaron nitki.
    Na talerzach rozłożyć odpowiednią ilość makaronu i zalać go zupą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować