Smażony makaron z kurczakiem po chińsku

4.51 (166 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, sycące i bardzo szybkie w przygotowaniu danie przywołujące orientalne Chiny. Z chrupiącymi grzybami mun, miękkim kurczakiem i ciągnącym się makaronem.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 15 g suszonych grzybów mun
    90g pędów bambusa
    200g makaronu ryżowego
    2 łyżki oleju sezamowego
    3-4 łyżki sosu sojowego ciemnego
    2 piersi z kurczaka
    Kawałek imbiru wielkości kciuka
    2 ząbki czosnku
    Kolendra lub natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smażony makaron z kurczakiem po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby mun namaczamy we wrzątku lub wrzącym rosole drobiowym. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Na rozgrzanym oleju podsmażamy obrane i przeciśnięte przez praskę czosnek i imbir. Kurczaka kroimy w paski. Przesmażamy z czosnkiem i imbirem. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy sos sojowy, a następnie odsączone grzyby, pędy bambusa i makaron. Przesmażamy wszystko kilka minut. Serwujemy posypane kolendra lub natka pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Makaron chiński Makaron ryżowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować