Bułeczki Bao z orientalną wieprzowiną

4.47 (158 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Bao to chińskie bułki na parze. Bardzo lekkie i delikatne. Danie nie jest trudne, a wyglądem i smakiem zachwyci każdego!

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Bao (na 5 szt):
    Mąka - 125g + do obsypywania stolnicy
    Woda - 35ml
    Mleko - 35ml
    Olej - 1 łyżeczka
    Cukier - 1 łyżeczka
    Drożdże świeże - 10g
    + olej do smarowania bao

    Do środka:
    Schab - 350g
    Pieczarki - 6szt
    Cebula - 1szt
    Papryka - 1/2 szt
    Czosnek - 2 ząbki
    Olej - 1 łyżeczka
    Ocet - 1 łyżeczka
    Cukier - 1 łyżeczka
    Sos sojowy - 1 łyżka
    Przyprawy:
    kolendra, chilli, przyprawa chińska

    Do obsypania:
    sezam, czarnuszka
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.47 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bułeczki bao z orientalną wieprzowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bao 1. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie z mlekiem i zostawiamy na 5 minut - powinna powstać piana. Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Musi być gładkie i elastyczne. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części i z każdej z nich robimy kulkę. Kulki rozwałkowujemy na około 0,5cm.
  • bao 2. Każdą bułeczkę smarujemy z jednej strony olejem i składamy na pół. Bez oleju bułeczki posklejałyby się.

    Odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny.
  • bao 3. W tym czasie robimy farsz.
    Wieprzowinę kroimy na plastry. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy pokrojone pieczarki i warzywa, przyprawy, ocet, sos sojowy i cukier. Wszystko razem smażymy krótko na większym ogniu.
  • bao 4. Każdą bułkę umieszczamy na kawałku pergaminu (ja używam papieru do pieczenia i dobrze się sprawdza). Gotujemy na parze 5 minut. Do gotowania polecam koszyczek bambusowy!
  • bao 5. Gorące bułeczki nadziewamy przygotowanym farszem, posypujemy sezamem, czarnuszką i szczypiorkiem.

Porady

Można dodatkowo polać ulubionym sosem (ja bardzo lubię majonezowy z dodatkiem sambal oelek i soku z cytryny).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować