Chińskie danie z krewetkami i warzywami

4.5 (165 ocen)

  • 45 min

Makaron Chow Mein z krewetkami i warzywami przygotowuję często. To przepyszne orientalne danie, które ma bogaty smak i wygląda apetycznie. Uwielbia je moja rodzina i goście. Jest łatwe w przygotowaniu, ale trzeba mieć do niego niezbędna składniki. To od nich zależy, czy będzie udane i smaczne.

  • 45 min

Składniki:

  • - makaron błyskawiczny Chow Mein : 200 g
    - krewetki mrożone białe : 300g
    - papryka czerwona świeża : 2 sztuki
    - fasolka szparagowa żółta : 100 g
    - mrożona mieszanka chińska (z grzybami mun) : 300-400 g
    -czosnek : 4 ząbki
    - olej z orzechów włoskich : 4 łyżki
    -sos ostrygowy : 3 łyżki
    - ostra papryka mielona :0,5 łyżeczki
    - sos rybny : 2 łyżki
    - miód naturalny płynny :1 - 2 łyżki
    - mrożone liście limonki ( opcjonalnie): 3 sztuki
    - przyprawa 5 smaków : 2- 3 łyżki
    - sos sojowy ciemny : 2 łyżki
    - czosnek płatki : 2 łyżki
    - masło : 1 łyżka
    - olej rzepakowy : 2-3 łyżki
    - gorący bulion lub woda : 100 ml
    - mąka kukurydziana : 1-2 łyżki
    - sól : 1 łyżka

Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chińskie danie z krewetkami i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki, przekroić na pół. Fasolkę gotować 10-12 minut w osolonej wodzie.Odcedzić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w duże słupki.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić drobno posiekany czosnek, po minucie dodać krewetki i masło, wymieszać, smażyć 4-5 minut. Dodać chińską mieszankę warzyw oraz przyprawę 5 smaków, smażyć 8 minut, co 2 minuty wymieszać składniki. Wrzucić paprykę, płatki czosnku, fasolkę. Wlać olej z orzechów włoskich, sos ostrygowy, sos rybny, sos sojowy, miód oraz gorący bulion lub wodę, wymieszać, dusić pod przykryciem 10 minut.
  • 3. Wsypać mąkę kukurydzianą, ostrą paprykę, wymieszać delikatnie składniki, dusić 2 minuty. Wrzucić makaron błyskawiczny Chow Mein oraz liście limonki, przykryć, dusić 5-6 minut. Składniki trzykrotnie wymieszać. Najlepiej posypać danie prażonymi orzechami ziemnymi lub orzechami nerkowca.

Porady

Dodatek liści limonki nie jest konieczny, dodaje je na koniec duszenia potrawy, bardziej dla walorów estetycznych, niż smakowych.Do dania dodaje tez często podsmażone kurki, chociaż nie jest to składnik kuchni chińskiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować