Makaron sojowy po chińsku z warzywami

4.48 (190 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Makaron sojowy jest popularnym składnikiem kuchni chińskiej. Rewelacyjnie szybki w przygotowaniu - nie trzeba go gotować. W połączeniu z kurczakiem i krótko smażonymi warzywami z odpowiednimi dodatkami smakowymi, tworzy danie palce lizać !

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 dag makaronu sojowego nitki Vermicelli
    1 podwójna pierś z kurczaka
    ½ papryki żółtej
    ½ papryki czerwonej
    2 szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej
    1 duża marchewka
    ½ cukinii
    6 świeżych pieczarek
    1 mała puszka kukurydzy
    2 cm świeżego imbiru
    3-4 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju kokosowego lub sojowego
    100 ml sosu sojowego
    3 łyżki octu ryżowego
    1 łyżka cukru
    2 łyżki sosu słodko pikantnego z chili
    Szczypta Cayenne
    ½ łyżeczki białego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.48 (190 ocen)

Makaron sojowy po chińsku z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W woku lub na innej głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy podsmażyć starty drobniutko na tarce imbir i posiekany na drobno czosnek, dodać pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka, wymieszać, smażyć przez około 6 minut, po tym czasie dodać startą na grubych oczkach obraną marchew i smażyć minutę, dodać pokrojoną na kawałki paprykę, cukinię oraz pieczarki, smażyć 2 minuty, dodać pokrojoną pekinkę oraz osączoną z zalewy kukurydzę , doprawić sosem sojowym wymieszanym z octem ryżowym i cukrem, wsypać mielony biały pieprz. Całość smażyć 3 minuty.
  • 2. Makaron zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 5 minut, po tym czasie odcedzić na durszlaku, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do woka z warzywami, całość podsmażyć minutę, wymieszać z sosem słodko pikantnym z chili, od razu podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować