Śledzie z morelami i kremem balsamicznym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Idealne dla osób, które preferują śledzie na słodko

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • filety śledziowe -5 sztuk
    3 łyżki kremu z octu balsamicznego
    80 g suszonych moreli
    2 cebule
    8 łyżek oleju roślinnego
    2 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    200 ml pikantnego ketchupu
    2 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Śledzie z morelami i kremem balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie włożyć do większej miski i zalać zimną wodą. Odstawić do wypłukania z soli na ok. 20 minut.Osuszyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki.
    Morele zalać wrzącą wodą i odstawić na ok. 30 minut, następnie odsączyć na sitku. Cebule obrać i pokroić w piórka lub półplasterki.
    Rozgrzać olej na patelni, włożyć cebulę i mieszając zeszklić ją, przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać do niej liść laurowy i ziele angielskie.
    Dodać ketchup, miód i krem balsamiczny i gotować przez ok. 5 minuty, dodać odcedzone , pokrojone w kostkę morele i gotować jeszcze przez 1 minutę.
    Ostudzić, następnie dodać śledzie ,delikatnie wymieszać i przelozyc do salaterki. Wstawić do lodówki.

Porady

Ilość miodu możemy dowolnie modyfikować, w zależności od tego jak słodkie śledzie chcemy uzyskać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować