Śledzie z morelami i kremem balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie włożyć do większej miski i zalać zimną wodą. Odstawić do wypłukania z soli na ok. 20 minut.Osuszyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki.
Morele zalać wrzącą wodą i odstawić na ok. 30 minut, następnie odsączyć na sitku. Cebule obrać i pokroić w piórka lub półplasterki.
Rozgrzać olej na patelni, włożyć cebulę i mieszając zeszklić ją, przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać do niej liść laurowy i ziele angielskie.
Dodać ketchup, miód i krem balsamiczny i gotować przez ok. 5 minuty, dodać odcedzone , pokrojone w kostkę morele i gotować jeszcze przez 1 minutę.
Ostudzić, następnie dodać śledzie ,delikatnie wymieszać i przelozyc do salaterki. Wstawić do lodówki.
Porady
Ilość miodu możemy dowolnie modyfikować, w zależności od tego jak słodkie śledzie chcemy uzyskać
Komentarze