Śledzie w śmietanie z groszkiem, ogórkiem i jabłkiem

4 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tak przygotowana sałatka śledziowa idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Znika ze stołu w mgnieniu oka i każdemu smakuje. Sama osobiście ją uwielbiam.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -0,5 kg matijasów
    -4 duże ogórki konserwowe
    -2 twarde, kwaśne jabłka
    -1 mała biała cebulka
    -1/2 szklanki groszku konserwowego
    -1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
    -250 ml śmietany 18%
    -2 łyżki majonezu
    -sól i pieprz do smaku
    -1 łyżka soku z cytryny
    -mleko
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka śledziowa

Śledzie w śmietanie z groszkiem, ogórkiem i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy w mleku przez dwie godziny. Następnie opłukujemy pod zimną wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy na małe paseczki, wrzucamy do miski i posypujemy solą i pieprzem.
    2. Do śledzi wrzucamy groszek, kukurydzę, posiekaną w drobną kostkę cebulkę i drobno pokrojone ogórki konserwowe. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do śledzi.
    3. Wlewamy śmietanę wymieszaną z majonezem. Dokładnie mieszamy. Sałatkę wkładamy na minimum dwie godziny do lodówki, a najlepiej na noc, żeby smaki się przegryzły. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować