Tak przygotowana sałatka śledziowa idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Znika ze stołu w mgnieniu oka i każdemu smakuje. Sama osobiście ją uwielbiam.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
-0,5 kg matijasów
-4 duże ogórki konserwowe
-2 twarde, kwaśne jabłka
-1 mała biała cebulka
-1/2 szklanki groszku konserwowego
-1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
-250 ml śmietany 18%
-2 łyżki majonezu
-sól i pieprz do smaku
-1 łyżka soku z cytryny
-mleko
Śledzie w śmietanie z groszkiem, ogórkiem i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie moczymy w mleku przez dwie godziny. Następnie opłukujemy pod zimną wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy na małe paseczki, wrzucamy do miski i posypujemy solą i pieprzem.
2. Do śledzi wrzucamy groszek, kukurydzę, posiekaną w drobną kostkę cebulkę i drobno pokrojone ogórki konserwowe. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do śledzi.
3. Wlewamy śmietanę wymieszaną z majonezem. Dokładnie mieszamy. Sałatkę wkładamy na minimum dwie godziny do lodówki, a najlepiej na noc, żeby smaki się przegryzły. Smacznego!
Komentarze