Tak przygotowana karkówka smakuje wyśmienicie na gorąco- jako danie obiadowe i na zimno-jako domowa wędlina. Prawdziwa gratka dla wielbicieli mięs na słodko.
15 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
-1,5 kg karkówki wieprzowej bez kości
-150 g suszonych moreli
Karkówka pieczona z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Wzdłuż robimy nacięcie do którego wpychamy morele. Na zewnątrz też lekko robimy kilka nacięć.
2.Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Wrzucamy mięso i dokładnie nacieramy marynatą. Wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso pieczemy przez około 100 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, od czasu do czasu podlewając wytwarzającym się sokiem. Smacznego!
Komentarze