Karkówka pieczona z morelami

4.5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Tak przygotowana karkówka smakuje wyśmienicie na gorąco- jako danie obiadowe i na zimno-jako domowa wędlina. Prawdziwa gratka dla wielbicieli mięs na słodko.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • -1,5 kg karkówki wieprzowej bez kości
    -150 g suszonych moreli

    Marynata:
    -8 łyżek oleju rzepakowego
    -1 łyżka musztardy
    -1 łyżka miodu płynnego
    -1 łyżeczka kurkumy
    -1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    -1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
    -1 płaska łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Karkówka pieczona z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Wzdłuż robimy nacięcie do którego wpychamy morele. Na zewnątrz też lekko robimy kilka nacięć.
  • 2 2. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Wrzucamy mięso i dokładnie nacieramy marynatą. Wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso pieczemy przez około 100 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, od czasu do czasu podlewając wytwarzającym się sokiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka wieprzowa Suszone morele Musztarda Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować