zupa krem z selera naciowego z curry

4.47 (172 ocen)

  • 30 min

Bardzo aromatyczna i sycąca zupka, nie wymagająca specjalnych starań, a jaka pyszna :)

  • 30 min

Składniki:

  • 7 - 8 łodyg selera naciowego
    6 średnich ziemniaków
    1 mały lub 0,5 dużego pora
    około 1,4 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
    1 łyżeczka curry
    siekany koperek
    sól
    parę listków z selera
Wystaw ocenę:

4.47 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy Curry Desery

Zupa krem z selera naciowego z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z opłukanych łodyg selera usunąć łykowate włókna, odciąć kilka zdrowych listków, łodygi pokroić na cienkie talarki. Pora pokroić na plasterki, cebulę posiekać.
    W rondlu z rozgrzanym olejem lub oliwą podsmażyć przez około 8 minut pora i cebulę, dodać curry, smażyć jeszcze przez 2 minutki.
    Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać wrzącym bulionem, gotować do miękkości ziemniaków, następnie całość zmiksować, doprawić solą.
    Na talerzach posypać siekanym koperkiem i pokrojonymi listkami z selera.

Porady

Do zupki możemy również dodać starty drobno parmezan.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Seler Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Spróbuj też prostego przepisu na zupę selerową.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować