Ryż zapiekany z prażonymi jabłkami i cynamonem

4.49 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 2 osób

Ryż zapiekany z jabłkami przygotowany jest wspaniały w smaku i aromatyczny! Na dodatek ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem jest kremowy, o subtelnym, waniliowym posmaku, a w towarzystwie uprażonych z cynamonem jabłek awansuje do rangi iście królewskiej potrawy. Takie danie jak ryż z jabłkami zapiekany sprawdzi się nie tylko jako deser. Gwarantuję, że ryż z jabłkiem i cynamonem podany na obiad zaspokoi głód nawet największego głodomora. Oto smaczny przepis na ryż z jabłkami.

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Składniki na zapiekany ryż z jabłkami:
    - 20 dag ryżu,
    - szklanka wody,
    - szklanka mleka,
    - 2 łyżki słodkiej śmietanki,
    - 4 jabłka (najlepiej szare renety),
    - 2 łyżki masła (+ odrobina do wysmarowania foremek),
    - szczypta soli,
    - 2 łyżki cukru,
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego,
    - sok z 1/2 cytryny,
    - cynamon
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki

Ryż zapiekany z prażonymi jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż z jabłkami – przepis:
    Na początek w garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli, wsypujemy ryż i gotujemy około 10 minut, aż zacznie się robić miękki. Mleko mieszamy ze śmietanką, wlewamy do gotującego się ryżu, dodajemy cukier waniliowy oraz łyżkę masła i gotujemy jeszcze 12-15 minut aż ryż zacznie się rozklejać. Następnie garnek z ryżem przykrywamy pokrywką, trzymamy w cieple i odstawiamy na około 20 minut, by ryż wchłonął cały płyn.
  • 2. Przygotowujemy jabłka: Jabłka myjemy, cienko obieramy, wycinamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniały. Jabłka wkładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością wody (około 4 łyżki), wsypujemy cukier i prażymy razem przez około 10 minut, pod koniec dodajemy cynamon, dokładanie mieszamy.
  • 3. Potem naczynka żaroodporne (albo jedno większe) smarujemy odrobiną masła, układamy warstwy: ryż - uprażone jabłka z cynamonem - ryż. Zapiekanka z ryżem i jabłkami powinna mieć na wierzchu ułożone wiórki z reszty masła. Gotowy ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną posypujemy cynamonem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Ryż z jabłkami i cynamonem zapiekany smakuje najlepiej, gdy jest jeszcze ciepły. Wtedy rozpuszczone masło tworzy smaczną skorupkę na wierzchu potrawy.

Porady

Taka zapiekanka wyśmienicie smakuje z kleksem bitej śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Masło Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jak zrobić ryż zapiekany z jabłkami?

Potrawy z jabłek i ryżu w tym zapiekanka z ryżu z jabłkami świetnie smakuje w towarzystwie pokruszonych orzechów laskowych lub orzechów włoskich. Warto zrobić oryginalną kruszonkę, która wzbogaci smak ryżu zapiekanego z jabłkami. Ponadto ryż z jabłkami i cynamonem warto doprawić innymi korzennymi przyprawami np.: gałką muszkatołową lub imbirem. Delikatny, kremowy smak ryżu z jabłkami na obiad podkreśli dodatek ekstraktu waniliowego. Przygotowując zapiekankę z ryżu i jabłek warto sięgnąć po ceramiczną formę do zapiekania. Wtedy ciepło będzie rozchodziło się równomiernie po całym daniu.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować