Kotleciki z jajek ze szczypiorkiem
- wyświetlono: 146566 |
- dodany do książki kucharskiej: 12 |
- polecenia: 4
Kotlety z jajek to doskonały sposób na wykorzystanie jajek na twardo, które pozostały, np. po Wielkanocy. Kotlety z jajek stanowią smaczny i pełnowartościowy posiłek, który nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych i nakładów finansowych. W sam raz na poświąteczny lub postny obiad.
30min PT30M
Składniki
- 6 jajek ugotowanych na twardo,- 1 surowe jajko,
- 1 namoczona kajzerka,
- 1 cebula,
- łyżka bułki tartej + do panierowania,
- pęczek szczypiorku,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia
Sposób przygotowania przepisu:
Kotleciki z jajek ze szczypiorkiem
- 1.
Kotlety z jajek – przepis: cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i obsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, studzimy.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Ugotowane jajka na twardo obieramy i przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mielenia. Dodajemy namoczona i odciśniętą bułkę, surowe jajko, podsmażoną cebulkę, posiekany szczypiorek, łyżkę bułki tartej oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę. Z masy formujemy owalne kotlety z jajek, obtaczamy je w bułce tartej.
Kotlety z jajek smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Kotlety z jajek podajemy z szpinakiem albo surówką i ziemniaczanym purée.
Kotlety z jajek – z czym podawać?
Kotlety z jajek można podać z mizeria, surówka z marchewki i jabłka albo z zasmażaną marchewką z groszkiem. Kotlety z jajek świetnie smakują z upieczonymi ziemniakami, z purée ziemniaczanym albo z nieoczywistymi dodatkami jak przetarty seler lub marchewki. Kotlety z jajek również będą smakować podane z kaszą gryczaną lub kuskusem.
Kotlety z jajek – jak zrobić kotlety z jajek?
Kotlety z jajek należy przygotować z jajek ugotowanych na twardo. Kolejnym krokiem jest dokładne połączenie z pozostałymi składnikami i zrobienie jednolitej masy. Można to zrobić za pomocą blendera, maszynki do mielenia mięsa, robota kuchennego, tłuczka do ziemniaków albo w ostateczności widelca. Niestety widelec nada konsystencję z grudkami. Kotlety z jajek mogą się niestety rozpadać, jeżeli nie będą dokładnie połączone.
Kotlety z jajek- jak zrobić kotlety ziemniaczane z jajkiem?
Jeżeli zostają w lodówce ugotowane ziemniaki po obiedzie i jajka, to z łatwością można przygotować kotlety z jajek z dodatkiem ziemniaczanego purée. Takie kotlety z jajek będą miały bardziej zwartą konsystencję i wyrazistszy smak.
Kotlety z jajek – jak się robi kotlety z jajek?
Warto je przyprawić solą, czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Osoby lubiące natkę pietruszki lub bazylię, mogą dodać do masy na kotlety z jajek posiekane zioła. Również doskonale sprawdzi się dosypanie tymianku, szczypiorku lub czosnku. Niektórzy mogą być zdziwieni, że kotlety z jajek będą również smakować, gdy dodamy do nich lubczyk, majeranek albo szczyptę słodkiej papryki. Osoby lubiące ostrzejsze doznania smakowe będę zainteresowane dodatkiem papryki chili w proszku.
Podobne przepisy
Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Kotleciki z rzodkiewką i szczypiorkiem
Wzbogaciłam zwykłe mielone kotlety...
Dodane przez: Cukiereczek
Kotleciki jajeczne z kukurydzą i szczypiorkiem
Takie kotleciki to pomysł na bardzo...
Dodane przez: Alex M
Kotleciki jaglane z pieczarkami i szczypiorkiem
Przepyszne kotleciki bezmięsne....
Komentarze