Śląska moczka

4.45 (159 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 4 osób

W tradycyjnej sląskiej rodzinie, moczka w swięta to obowiązkowa potrawa, bez niej nie ma świąt.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 200 g masła
    2 łyżki mąki

    800 g. piernika
    400 g rodzynek
    300 g suszonych śliwek
    250 g pokrojonych orzechów włoskich
    200 g suszonych moreli
    200 g migdałów
    1 czekolada gorzka
    sok z 5 średnich dużych cytryn
    około 10-11 łyżek cuku
    1 łyżeczka soli
    około 5,5 litra wody
Wystaw ocenę:

4.45 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śląska moczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piernik pokroić w kostkę i zamoczyć na kilka godzin w 2 litrach letniej wody (aż się dobrze rozmoczy).
  • 2. Migdały podgotować około 5 minut, po czym obrać i pokroić,lub dodać gotowe migdały w płatkach.
  • 3. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać i smażyć aż do uzyskania jasnozłotego koloru.
  • 4. Namoczony piernik wlać do garnka z zasmażką,dolewając jeszcze około 3,5 litra wody.
  • 5. Dodać pokrojone śliwki, morele, rodzynki, orzechy,migdały, i połamaną w kawałeczki czekoladę.
    Dodać sól, cukier oraz sok z cytryn.

Porady

Ważne; Moczkę trzeba od początku ,aż do zagotowanie cały czas mieszać. Orzechy zamiast kroić można włożyć do woreczka i potłuc. Wodę można zamienić na sok z kompotu agrestowego, dajemy wtedy mniej soku z cytryny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować