Sernik z masą makową

5 (159 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatny, kremowy i mocno kremowy sernik na kruchym spodzie z delikatną nutką masy makowej. Idealny wypiek na Święta w gronie najbliższych. Dwa ciasta w jednym kawałku.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    1/2 kostki margaryny
    szklanka mąki
    2 jajka
    łyżeczka proszku do pieczenia

    sernik:
    1 kg twarogu półtłustego
    szklanka cukru
    5 jajek
    budyń śmietankowy
    cukier waniliowy


    Dodatkowo:
    500 g masy makowej z puszki
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Sernik z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść i wylepić nim blaszkę o wymiarach 24*24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrami, dodajemy ser, budyń a na końcu białka ubite. Delikatnie mieszamy.
  • 2. Połowę masy serowej wylewamy na spód ciasta, układamy kupki makowe i zalewamy resztą masy serowej.
  • 3. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 60 minut. Po wystygnięciu dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa makowa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować