Świąteczny sernik z masą makową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik z makiem to wspaniałe połączenie. Sernik wyszedł mi niezwykle aksamitny. Masa makowa pełna bakalii. Polecam takie ciasto na świąteczny stół. Obowiązkowo.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 szklanka mąki tortowej
    10 dag masła lub margaryny
    1/4 szklanki cukru pudru
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Na masę serową:
    1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
    5 jajek
    15 dag masła lub margaryny
    1 szklanka cukru
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    1 cukier waniliowy

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    2 łyżki bułki tartej
    1 puszka masy makowej z bakaliami
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Makowiec

Świąteczny sernik z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce przez około pół godziny. Następnie wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.
  • Masa serowa. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, wsypujemy oba cukry i ucieramy, następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy. Dodajemy ser i budynie w proszku i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywno, następnie delikatnie łączymy je z masą serową.
  • Do pieczenia. 3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy na ciasto, następnie porcjami nakładamy masę makową z bakaliami.
  • Pieczenie. 4. Pieczenie: Następnie sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja sernik studzę w piekarniku i zimny przekładam do lodówki, wtedy super się kroi.
  • Podanie. 5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Waga maku 850 g. Sernik można pokroić na około 30 porcji. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.5 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

Świąteczny sernik tysiąca smaków

To może cię zainteresować