Drożdżówki z masą makową

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne i puszyste drożdżówki z dużą ilością masy makowej, idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek z kubkiem mleka :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    10 dag drożdży
    1/2 kostki masła
    1/2 szklanki cukru kryształu
    2 szklanki mleka
    6 żółtek
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    850 g masy makowej puszka
    jajko do smarowania
    2 łyżki maku suchego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówki z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę wsypać do miski, do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3 łyżki mąki, wymieszać odstawić rozczyn do wyrośnięcia.Margarynę stopić na patelni, żółtka wymieszać z cukrem. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sol oraz letnie mleko. Wyrabiać ciast, gdy będzie odstawać od ręki wlać przestudzone masło. Wyrabianie należy zakończyć gdy ciasto jest gładkie i lśniące i odstaje od ręki i dna naczynia. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  • nacinanie 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o grubości 2 cm, pokroić na duże części i ponacinać na każdym kawałku, nałożyć masę makową i zwinąć drożdżówki, odstawić do wyrośnięcia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać suchym makiem
  • zwijanie drożdżówek 3. Piekarnik nagrzać do 190 stopni wstawić drożdżówki i piec ok 15 minut na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa makowa Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować