Drożdżówki z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę wsypać do miski, do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3 łyżki mąki, wymieszać odstawić rozczyn do wyrośnięcia.Margarynę stopić na patelni, żółtka wymieszać z cukrem. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sol oraz letnie mleko. Wyrabiać ciast, gdy będzie odstawać od ręki wlać przestudzone masło. Wyrabianie należy zakończyć gdy ciasto jest gładkie i lśniące i odstaje od ręki i dna naczynia. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
2.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o grubości 2 cm, pokroić na duże części i ponacinać na każdym kawałku, nałożyć masę makową i zwinąć drożdżówki, odstawić do wyrośnięcia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać suchym makiem
3.Piekarnik nagrzać do 190 stopni wstawić drożdżówki i piec ok 15 minut na złoty kolor.
Komentarze