Sernik cytrynowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód sernika przygotowanie:
Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), wymieszać z masłem. Tortownicę, średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć masę ciasteczkową, dociskać łyżką, wyrównać. Włożyć do lodówki.
2.Masa serowa:
Mikserem wymieszać ser z cukrem i ziarenkami wanilii ( ja dodałam w zamian dwie łyżeczki ekstraktu z wanilii). Masa ma mieć kremową konsystencję. W osobnym naczyniu ubijamy lekko (ważne!)475 ml śmietany kremówki. Dodajemy do ubitej śmietany, kwaśną śmietanę i sok z cytryny, mieszamy składniki. Powstałe dwie masy łączymy.
Do garnuszka wlać śmietanę kremówkę ( 150ml ) i pokruszoną czekoladę (150gram) cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić (masa ma być schłodzona tak aby nie topiła masy serowej i dość gęsta aby można nią było ,, rysować").
3.Na spód tortownicy rozprowadzić pierwszą z trzech porcji masy serowej, wyrównać. Na wierzchu masy używając rozpuszczonej czekolady strumieniem " narysować " ślimaczka . Powtórzyć tą samą czynność z masą serową i czekoladą jeszcze dwa razy. Następnie użyć cienkiego noża lub długiego patyczka i lekko zamieszać w masie serowej. Nie wygładzać wierzchu sernika ,bo zepsujemy efekt. Sernik schładzać w lodówce do 5 godzin.
Komentarze