Kokosowo-czekoladowy sernik na zimno

5 (167 ocen)

Ten sernik to mój autorski pomysł z którego jestem bardzo dumna. Połączenie kokosu i czekolady w rozpływającym się w ustach cieście okazało się strzałem w dziesiątkę. W mig znika z talerza.

Składniki:

  • -1 kg twarogu sernikowego mielonego
    -1 tabliczka mlecznej czekolady
    -1 łyżka gorzkiego kakao
    -3 łyżki wiórek kokosowych+wiórki do dekoracji
    -4 łyżki cukru pudru
    -5 łyżeczek żelatyny
    -7 łyżek zimnej wody
    -4 łyżki masła
    -400 g mleczka kokosowego
    -200 g okrągłych biszkoptów

Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Kokosowo-czekoladowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopty 1. Masło roztapiamy. Biszkopty kruszymy na drobne kawałki. Zalewamy masłem i dokładnie mieszamy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 30 cm lekko dociskając.
  • 2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. W tym czasie do miski wrzucamy twaróg, dodajemy cukier puder i mleczko kokosowe. Dokładnie mieszamy.
  • masy 3. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie powoli, ciągle mieszając wlewamy do masy twarogowej. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej wsypujemy wiórki i dokładnie mieszamy. Do drugiej dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę oraz kakao i również dokładnie mieszamy.
  • 4. Następnie na biszkopty wylewamy kolejno po 3 łyżki każdej z mas. Wygładzamy i wstawiamy do lodówki na noc do stężenia. Gotowy sernik posypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować