Sernik mleczno-czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mój ulubiony, na kruchutkim kakaowym spodzie, kremowy z dodatkiem musu czekoladowego , oprószony ciemnym kakao. Jeden z najlepszych serników, jaki udało mi się upiec do tej pory, rozpływa się w ustach, nie trudny do wykonania, można powiedzieć że najłatwiejszy , masa serowa robiona bez użycia miksera, bez mielenia. Równy, nie rośnie i nie opada. Godny świątecznego stołu.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Blaszka 25/30 cm
    Ciasto kruche:
    100 g mąki pszennej tortowej
    100 g mąki krupczatki
    150 g miękkiego masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 szklanki cukru
    1 czubata łyżka ciemnego kakao

    Masa serowa:
    1 kg półtłustego twarogu w kostce
    6 jaj
    ¾ szklanki cukru
    1 torebka cukru ze skórką pomarańczową Dr.Oetker
    1/2 szklanki mleka 3,2%
    2 łyżki miękkiego masła
    1 budyń śmietankowy

    Czekoladowy mus:
    400 ml śmietany kremówki 30%
    1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady
    1 łyżka cukru pudru
    Ciemne kakao do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik mleczno-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Wszystkie składniki suche mieszamy w misce do jednolitego połączenia, dodajemy miękkie masło zagniatamy mieszadłem do ciasta kruchego lub palcami tak aby powstała mokra kruszonka-nie zagniatamy!
    Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, rozsypujemy na spodzie kruszonkę-równomiernie, dociskamy palcami tak aby wyrównać spód i docisnąć do blaszki. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • 2. Masa serowa:
    Twaróg przełożyć do miski, dodać jajka, wlać mleko, wsypać cukry oraz budyń i wszystko razem zmiksować blenderem aż masa będzie jednolita i bez grudek.
    Nagrzać piekarnik do 180*c.
    Gotową masę serową wylać na kruchy spód, wierzch sernika przykryć folią aluminiową, włożyc do dobrze nagrzanego piekarnika i piec 55 minut, folię zdjąć 5 minut przed końcem pieczenia-sernik ma pozostać biały . Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • 3. Mus czekoladowy-najlepiej jest zrobić dzień przed przygotowaniem sernika:
    Śmietankę podgrzewamy, aż będzie dobrze ciepła, dodajemy połamaną gorzką czekoladę, po 3 minutach gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszamy do jednolitej konsystencji. Wkładamy na noc do lodówki.
    Następnego dnia do masy czekoladowej dodajemy łyżkę cukru pudru miksujemy aż powstanie gęsty krem, przekładamy do szprycy cukierniczej z tylką gwiazdką, wyciskamy na zimnym serniku rozetki, oprószamy ciemnym kakao, schładzamy 30 minut w lodówce, podajemy.
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.41 (27 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

sernik

To może cię zainteresować