REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: Kuchnia angielska

Kuchnia brytyjska nie cieszy się na świecie zbyt dużą popularnością. Na ogół posiada opinię ciężkostrawnej i mocno kalorycznej, czyli po prostu bardzo niezdrowej. Należy jednak zwrócić uwagę na to, że zwyczaje kulinarne Brytyjczyków w ostatnich dziesięcioleciach dość mocno ewoluują, głównie pod wpływem kuchni orientalnych (zwłaszcza indyjskiej).

liczba przepisów: 265
Dodane przez: Kjopka Kjopka

Apple pie

Przepis pochodzi z kuchni angielskiej

kategoria: Desery opublikowany: 27.11.2012 | wyświetlono: 346 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

Charakterystyka kuchni brytyjskiej

Kuchnia angielska kojarzy się przeciętnemu Europejczykowi ze smażonym mięsem, pieczeniami, rybą czy tostami. Nie są to posiłki najzdrowsze, a do tego jeszcze kiepsko przyprawione - czyli bez smaku. W przeciwieństwie do Francuzów czy Włochów, Anglicy nigdy nie traktowali jedzenia jako rozrywki towarzyskiej; poszczególne posiłki w ciągu dnia stanowiły dla nich głównie źródło zaspokojenia fizjologicznych potrzeb. Właśnie stąd może wynikać pewnego rodzaju monotonia, z jaką wiążemy niejednokrotnie angielskie dania.

Ów niekorzystny stereotyp nie do końca odpowiada oczywiście prawdzie. Współcześni Brytyjczycy coraz śmielej promują swoją kuchnię na świecie, reklamując ją jako sycącą i niezwykle smaczną. Jej prostotę uważają zaś za cechę na wskroś pozytywną: w świecie pełnym pośpiechu nie istnieje przecież nic lepszego niż szybki, pożywny i pyszny posiłek.

Popularne potrawy kuchni brytyjskiej

Chyba najbardziej znane brytyjskie jedzenie to fish&chips, czyli po prostu ryba z frytkami. Co ciekawe, ta potrawa znana jest od dawna nie tylko w Anglii, lecz także w Irlandii (tam istnieje zwyczaj polewania kawałka ryby octem). Początkowo fish&chips jadali głównie robotnicy, którzy potrzebowali posiłku szybkiego, wysokokalorycznego oraz łatwego do przenoszenia. Zamawiali go najczęściej na wynos, a danie zawijano w gazetę. Do dzisiaj papier do pakowania fish&chips ozdabia się często gazetowymi nadrukami.  

Inną niezwykle charakterystyczną potrawą z Wysp są różnego rodzaju puddingi. Ogólnie przypominają one nasze budynie, cechuje je jednak znacznie bardziej gęsta konsystencja. Przyrządza się je z mąki, mleka, jajek i kaszy manny, łącząc owe składniki z rozmaitymi dodatkami. Co istotne, brytyjski pudding niekoniecznie bywa słodki: serwowany wraz z mięsem, z powodzeniem może pojawić się na stole jako danie główne. Jego szczególna odmiana to tzw. Christmas Puddlingczyli potrawa z rodzynkami i kapką brandy, serwowana na Boże Narodzenie.  

Angielska kuchnia nie mogłaby się również obejść bez Full English Breakfast, czyli kilkudaniowego śniadania. Początkowo jadali je w takim kształcie głównie rolnicy, czynili to zaś ze względów praktycznych: był to przeważnie ich jedyny posiłek w ciągu dnia. Angielskie śniadanie składa się z grubych plastrów smażonego boczku, jajek, fasolki z pomidorami, tostów i kiełbasy. Do tego pije się przeważnie soki albo herbatę (często z mlekiem). Rano na stole może się także pojawić brytyjska owsianka. 

Istnieją jednak również mniej znane dania angielskie, których należałoby spróbować. Łatwość przygotowania sprawia, że właściwie każdy może przetestować ich walory w zaciszu własnego domu. Na szczególną uwagę zasługują zwłaszcza scones - szybkie angielskie bułeczki, jak również bułeczki szafranowe z Kornwalii. Oba te przysmaki można podawać na śniadanie albo jako przekąskę - z dżemem, serkiem, masłem czy nawet solo. 

Angielskie potrawy nie stronią od składników uważanych w tradycyjnej kuchni polskiej za mocno egzotyczne. Dobry przykład stanowią tu pewne gatunki sera. Pozytywnie zaskoczy nas zatem kremowa zupa z kalafiora i sera cheddar albo sam cheddar z masłem (potted cheese). To ostatnie danie, będące w istocie pyszną pastą serową, idealnie zastępuje każdy serek do smarowania pieczywa. 

Desery kuchni brytyjskiej

Czymże byłaby jednak kuchnia narodowa bez deseru! Nie sposób nie wspomnieć o tym, że to właśnie na Wyspach Brytyjskich narodziła się szarlotka na ciepło podawana z lodami albo rozgrzanym sosem budyniowym, czyli apple pie. Równie kuszący okaże się dla łasuchów szkocki truskawkowy cranachan, a także crumble - mix owoców leśnych schowanych pod kruszonką.