Yum Yums - zakręcone pączki angielskie

  • wyświetlono: 7939 |
  • dodany do książki kucharskiej: 21 |
  • polecenia: 1

Tę pączki sprzedawane są w Wielkiej Brytanii w milionach sztuk. Są połączeniem croissanta z pączkiem, są chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i mają wspaniały kształt splecionego warkocza. Same w sobie nie są słodkie, dopiero skąpane w lukrze nabierają niepowtarzalnego smaku.

Cukiereczek

Składniki

• 500g mąki pszennej,
• 14g drożdży instant ( 2 opakowania),
• ½ łyżeczki soli,
• 30g cukru,
• 100g masła,
• 1 jajko,
• 1 szklanka ciepłej wody,
• DODATKOWO:
• 3 łyżki mleka,
• Aromat cytrynowy,
• 18 łyżek cukru pudru,
• Olej lub inny tłuszcz do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Yum Yums - zakręcone pączki angielskie

  • Yum Yums - zakręcone pączki angielskie1. Kilka godzin wcześniej masło wkładamy do zamrażarki, aby się zmroziło. Do miski wsypujemy drożdże, sól, cukier i mąkę, mieszamy. Zmrożone masło kroimy w cieniutkie plasterki i delikatnie mieszamy z mąką (nie zagniatamy ciasta!). Masło powinno pozostać w całości, a jedynie powinno być delikatnie oprószone mąką.
  • Yum Yums - zakręcone pączki angielskie2. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z ciepłą wodą. Wlewamy do miski i delikatnie łączymy z mąką i masłem. Ciasta nie wyrabiamy, a jedynie tworzymy z niego kulę, masło powinno pozostać w plasterkach. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, aby „ruszyło”.
  • Yum Yums - zakręcone pączki angielskie3. Po tym czasie ciasto delikatnie rozwałkowujemy na prostokąt podsypując blat mąką. Robimy to dość starannie, aby zachować jak najwięcej listków masła w całości. Prostokąt powinien mieć mniej więcej 3 razy dłuższy bok jeden od drugiego.
  • Yum Yums - zakręcone pączki angielskie4. Krótsze boki prostokąta składamy do środka – utworzy nam się taka jakby otwarta książka.
  • Yum Yums - zakręcone pączki angielskie5. Następnie ciasto składamy na pół – tak jakby „zamykamy” książkę. Ciasto ponownie rozwałkowujemy na prostokąt i ponownie składamy w „książkę”. Postępujemy tak 4-6 razy – wówczas ciasto będzie gotowe.
  • Yum Yums - zakręcone pączki angielskie6. Gotowe złożone ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki, aby odpoczęło.
  • Yum Yums - zakręcone pączki angielskie7. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość 7-10mm. Z ciasta wycinamy paski o szerokości 3-4cm. Paski rozcinamy prawie do końca – otrzymujemy wówczas z jednego paska dwa. Paski splatamy ze sobą i łączymy na końcu – mamy gotowego pączka. Pączki odkładamy na około 1 godzinę do podrośnięcia, przykrywamy je ściereczką (powiiny podwoić swoją objętość).
  • 8. W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia oraz przygotowujemy lukier.
    Do miski wlewamy mleko, dodajemy odrobinę aromatu cytrynowego. Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy. Powinniśmy otrzymać lukier gęstości śmietany.
  • Yum Yums - zakręcone pączki angielskie9. Pączki wkładamy partiami na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z każdej strony. Olej nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni.
    Pączki studzimy na kratce i lukrujemy.
    Smacznego :)

Porady

1) Do smażenia pączków polecam użyć planty.
2) Przepis na podstawie bloga Moje Wypieki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataTłusty CzwartekPączkikarnawałkuchnia angielska

Komentarze

Podobne przepisy

Pączki

Dodane przez: dorota w

Pączki

Lekkie, nie nasiąkające tłuszczem...

jedyne jakie ocalały :)

Dodane przez: Szffetka

Pączki :)

Najlepsze pączki jakie jadłam :)...

Pączki

Dodane przez: mzka

Pączki

Przepis ten mam z jednej z grup...

Pączki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pączki

Polecam wszystkim przepis na łatwe...

pączki

Dodane przez: kasia10_06

Pączki

Przyszedł czas na Tłusty Czwartek!...

image-0jbt2t9

Dodane przez: jadzia123

Pączki

Przepis na pączki dostałam od znajomych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE