Tort czekoladowo-waniliowy

  • wyświetlono: 25317 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Tort o którym niejeden z nas marzył w dzieciństwie. Tort wykonany z niezawodnego biszkoptu, dwóch rodzajów kremów: waniliowego i czekoladowego .

PolskaGotuje
  • 24 porcje

Składniki

Składniki na biszkopt : ( tortownica 26 cm )*
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki na krem czekoladowy:
- 300g miękkiego masła
- 150g cukru pudru
- 5 łyżek kakao

Składniki na krem waniliowy:
- 300 g miękkiego masła
- 100g cukru pudru
- laska wanilii ( ja użyłam 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
- łyżeczka soku z cytryny ( ja dodałam 2 łyżki stołowe)

Dodatkowo:
- 1 słoik konfitury malinowej
- 1 opakowanie bezików
- 2 opakowanie lentilek lun M&M
- garść cukierków pudrowych
- do nasączania biszkoptu: woda z sokiem z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Tort czekoladowo-waniliowy

  • Tort czekoladowo- waniliowy1. Przygotowanie biszkoptu
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Przesianą mąkę dodać stopniowo do masy ( ja to robię to na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.  
  • Tort czekoladowo-waniliowy2. Przygotowanie masy czekoladowej:
    Mikserem utrzeć masło na puszysty krem, dodać stopniowo cukier puder i kakao.
    Przygotowanie masy waniliowej:
    Mikserem utrzeć masło na puszysty krem, dodać stopniowo cukier puder, sok z cytryny , miąższ wydrążony z laski wanilii.
  • 3. Przygotowanie tortu:
    - biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
    - pierwszy blat umieść na paterze nasączyć i wyłożyć na niego 2/3 kremu czekoladowego, przykryć drugim blatem.
    - kolejny blat nasączyć wyłożyć pozostałe 1/3 kremu, następnie konfiturę malinową a na nią pokruszone bezy. Przykryć ostatnim blatem i nasączyć. Cały tort dokładnie obłożyć kremem waniliowym i udekorować dropsami oraz kolorowymi czekoladkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortydeserywegetariańskiedziecikuchnia polskawegańskiekinder partykuchnia angielskaimprezyurodziny dla dziecioryginalne tortytorty dziecięce warszawaciekawe tortytorty maślane

Komentarze

Podobne przepisy

Tort bardzo waniliowy

Dodane przez: Sandra_bakes_a_party

Tort bardzo waniliowy

Tort przepełniony aromatem wanilii,...

Tort czekoladowy

Dodane przez: mysza75

Tort czekoladowy

Lekki, puszysty, rozpływa się w...

Tort mandarynkowo waniliowy

Dodane przez: zzewa

Tort mandarynkowo waniliowy

Tort na specjalne okazje i nie...

tort kakaowo- waniliowy

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Tort kakaowo- waniliowy

Tort o dwóch smakach i kolorach....

TORT SEROWO-WANILIOWY Z CIASTECZKAMI

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT SEROWO-WANILIOWY Z CIASTECZKAMI

Tort piętrowy waniliowy z ciasteczkami...

Tort czekoladowy

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort czekoladowy z pralinami

Taki oto tort sprawiam sobie na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE