Tort czekoladowo-waniliowy

  • wyświetlono: 26026 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Tort o którym niejeden z nas marzył w dzieciństwie. Tort wykonany z niezawodnego biszkoptu, dwóch rodzajów kremów: waniliowego i czekoladowego .

PolskaGotuje
  • 24 porcje

Składniki

Składniki na biszkopt : ( tortownica 26 cm )*
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki na krem czekoladowy:
- 300g miękkiego masła
- 150g cukru pudru
- 5 łyżek kakao

Składniki na krem waniliowy:
- 300 g miękkiego masła
- 100g cukru pudru
- laska wanilii ( ja użyłam 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
- łyżeczka soku z cytryny ( ja dodałam 2 łyżki stołowe)

Dodatkowo:
- 1 słoik konfitury malinowej
- 1 opakowanie bezików
- 2 opakowanie lentilek lun M&M
- garść cukierków pudrowych
- do nasączania biszkoptu: woda z sokiem z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Tort czekoladowo-waniliowy

  • Tort czekoladowo- waniliowy1. Przygotowanie biszkoptu
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Przesianą mąkę dodać stopniowo do masy ( ja to robię to na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.  
  • Tort czekoladowo-waniliowy2. Przygotowanie masy czekoladowej:
    Mikserem utrzeć masło na puszysty krem, dodać stopniowo cukier puder i kakao.
    Przygotowanie masy waniliowej:
    Mikserem utrzeć masło na puszysty krem, dodać stopniowo cukier puder, sok z cytryny , miąższ wydrążony z laski wanilii.
  • 3. Przygotowanie tortu:
    - biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
    - pierwszy blat umieść na paterze nasączyć i wyłożyć na niego 2/3 kremu czekoladowego, przykryć drugim blatem.
    - kolejny blat nasączyć wyłożyć pozostałe 1/3 kremu, następnie konfiturę malinową a na nią pokruszone bezy. Przykryć ostatnim blatem i nasączyć. Cały tort dokładnie obłożyć kremem waniliowym i udekorować dropsami oraz kolorowymi czekoladkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortydeserywegetariańskiedziecikuchnia polskawegańskiekinder partykuchnia angielskaimprezyurodziny dla dziecioryginalne tortytorty dziecięce warszawaciekawe tortytorty maślane

Komentarze

Podobne przepisy

Tort czekoladowy

Dodane przez: mysza75

Tort czekoladowy

Lekki, puszysty, rozpływa się w...

Tort bardzo waniliowy

Dodane przez: Sandra_bakes_a_party

Tort bardzo waniliowy

Tort przepełniony aromatem wanilii,...

Tort mandarynkowo waniliowy

Dodane przez: zzewa

Tort mandarynkowo waniliowy

Tort na specjalne okazje i nie...

tort kakaowo- waniliowy

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Tort kakaowo- waniliowy

Tort o dwóch smakach i kolorach....

TORT SEROWO-WANILIOWY Z CIASTECZKAMI

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT SEROWO-WANILIOWY Z CIASTECZKAMI

Tort piętrowy waniliowy z ciasteczkami...

Tort czekoladowy

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort czekoladowy z pralinami

Taki oto tort sprawiam sobie na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE