Serduszka z sosem soczewicowo-borowikowym i dzikim ryżem

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To romantycznego propozycja podania bardzo zdrowego i smakowitego sosu .
Suszone borowiku nadadzą mu niesamowitego aromatu.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 gram czerwonej soczewicy
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    1 marchewka
    1 papryka czerwona
    1,5 Łyżki suszonych, mielonych borowików
    3 szklanki wody (1 szklanka-250 ml)
    180 gram koncentratu pomidorowego
    Płaska łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia +1/4 szklanki wody
    Sól, pieprz
    Przyprawa curry, ostra i słodka papryka w proszku
    Ponadto:
    2,5 szklanki ugotowanego dzikiego ryżu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Serduszka z sosem soczewicowo-borowikowym i dzikim ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obierz, pokrój i podsmażaj kilka minut na oleju. Następnie dodaj
    obraną, pokrojoną marchewkę, paprykę czerwoną i podsmażaj chwilę.
    Dolej wodę, wsyp soczewicę, borowiki, przeciśnięty przez praskę
    czosnek. Gotuj około 20-25 minut. Wsyp przyprawy do smaku. Następnie
    wrzuć koncentrat pomidorowy dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek i
    gotuj chwilę. Następnie wlej mąkę wymieszaną z ¼ szklanki wody.
    Do ozdobnych miseczek w kształcie serduszek wyłóż porcje ryżu ( do
    około połowy wysokości) i na wierzch wylej porcje sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować