Kluski leśne z borowikowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos. Grzyby zalewam woda odstawiam na godzinę. Zagotować grzyby w wodzie aby zmiękły. Część grzybów drobno posiekaj i dodaj do masy ziemniaczanej.
Pozostałe grzyby kroimy na mniejsze i podsmażamy na maśle z posiekana cebulą. Podlewam wodą z grzybów. Na koniec wlewam śmietanę i doprawiam sola i pieprzem. Sos można zagęścić odrobina mąki z wodą.
2.Wykonanie klusek:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki ostudzić.
3.Następnie zmielić przez maszynkę lub praskę do ziemniaków.
4.Masę ziemniaczaną wkładam do miski, dzielę na 4 części, wyjmuję jedną część i uzupełniam dołek taką samą ilością mąki co wyjęto masy ziemniaczanej. Dodaję posiekane grzyby, jajko ,sól.
5.Wyrabiamy aż do połączenia składników.
6.Z masy formuję rulonik i tnę na równe kawałki wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdy kawałeczek kulam w dłoni ,lekko spłaszczam i robię palcem dziurkę na środku kluski.
7.Kluski przekładamy na deskę oprószoną mąka.
8.Kluski kładziemy na gotująca osoloną wodę. Gotujemy 2-3 minuty. Gotowe kluski odcedzamy , podajemy z sosem grzybowym.
Komentarze