Śródziemnomorska sałatka z dzikim ryżem

4.49 (201 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna sałatka na śródziemnomorską nutę, sycąca dzięki dodatkowi ryżu. Idealnie nadaje się do pracy lub na piknik.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - dziki ryż: 100 gramów
    - czerwona cebula: 1 sztuka
    - pomidorki koktajlowe: 6 sztuk
    - Ciecierzyca konserwowa: 0.5 puszki
    - ser feta: 50 gramów
    - ogórek szklarniowy (lub 1 ogórek gruntowy): 0.5 sztuki
    - orzechy włoskie: 0.33 szklanki
    - szczypiorek: 0.5 pęczka
    - oliwa: 1 łyżka
    - świeża kolendra (do dekoracji): 0.25 pęczka
    SOS:
    - oliwa z oliwek: 4 łyżki
    - sok z cytryny: 2 łyżeczki
    - zioła prowansalskie: 1 łyżeczka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Śródziemnomorska sałatka z dzikim ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu, wystudź.
    Orzechy włoskie upraż na suchej patelni.
  • 2. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na 1 łyżce oliwy.
    Pomidorki pokrój na ćwiartki, ogórek i ser feta w kostkę. Ciecierzycę odcedź z zalewy. Szczypiorek posiekaj drobno.
  • 3. W większej misce umieść ostudzony ryż, pomidorki, ogórek, szczypiorek, ciecierzycę i podsmażoną cebulę. Wymieszaj dokładnie. Wszystkie składniki sosu wymieszaj dokładnie w szklance lub słoiczku. Sałatkę polej sosem, po wierzchu posyp serem feta i orzechami. Udekoruj listkami kolendry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziki ryż Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować