Ciasto ekstremalnie malinowe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: jaja, maliny, olej przełóż do jednej miski i zmiksuj na gładką masę. Mąkę, sodę, cukier wymieszaj i dodaj do masy. Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy łyżki. Ciasto wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 na 38 cm. Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Pianka: żelatynę wraz z galaretką rozpuść we wrzątku, aby nie było grudek. Śmietanę ubij na puszystą masę, a pod koniec ubijania dodaj tężejącą mieszankę i cukier puder do smaku. Połowę masy wyłóż na ciasto, wyłóż maliny i resztę masy. Ciasto schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę.
3.Przygotuj galaretkę. Proszek galaretkowy rozpuść we wrzątku, by nie było grudek. Kiedy zacznie tężeć wylej na wystudzone ciasto. Na wierzch wyłóż obrane, umyte i odsączone maliny lub porzeczki. Schłodź w lodówce przez około 1,5 godziny.
Komentarze