Ciasto ekstremalnie malinowe z galaretką

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Dzięki oryginalnemu ułożeniu truskawek ciasto wygląda bajecznie i tak samo też smakuje.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki ciasta:
    2 jaja
    200 gram zmiksowanych malin (najlepiej bez nasion)
    Pół szklanki oleju
    Pół szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    Składniki pianki:
    2 szklanki śmietany 30%
    4,5 łyżeczki żelatyny+1/5 szklanki wrzątku
    Cukier puder do smaku
    1 szklanka obranych malin
    Składniki galaretki:
    Galaretka malinowa + 1,5 szklanki wrzątku
    Opcjonalnie: szklanka drobnych malin lub porzeczek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto ekstremalnie malinowe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: jaja, maliny, olej przełóż do jednej miski i zmiksuj na gładką masę. Mąkę, sodę, cukier wymieszaj i dodaj do masy. Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy łyżki. Ciasto wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 na 38 cm. Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Pianka: żelatynę wraz z galaretką rozpuść we wrzątku, aby nie było grudek. Śmietanę ubij na puszystą masę, a pod koniec ubijania dodaj tężejącą mieszankę i cukier puder do smaku. Połowę masy wyłóż na ciasto, wyłóż maliny i resztę masy. Ciasto schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę.
  • 3. Przygotuj galaretkę. Proszek galaretkowy rozpuść we wrzątku, by nie było grudek. Kiedy zacznie tężeć wylej na wystudzone ciasto. Na wierzch wyłóż obrane, umyte i odsączone maliny lub porzeczki. Schłodź w lodówce przez około 1,5 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować